FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - U Bruxellesu se u četvrtak i petak održava prva, eksplanatorna faza analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, tzv. screening, za pravosuđe i temeljna ljudska prava. Predstavnici Europske komisije upoznat će tom prilikom hrvatsko izaslanstvo s pravnom stečevinom Europske unije za ovo područje. Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, prvog dana screeninga hrvatskim će pregovaračima biti predstavljena europska pravna stečevina u području pravosuđa, s posebnim osvrtom na neovisnost, učinkovitost i reformu pravosuđa. Drugog dana screeninga predstavnici Europske komisije održat će izlaganja iz područja ljudskih prava.

MOSKVA - Palestinski pokret Hamas kao i Hezbolah u Libanonu moraju se uključiti u mirovni proces na Bliskom istoku, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prije turneje po tom području. "Ostajemo uvjereni da poput Hezbolaha u Libanonu, Hamas nastavlja biti dio političkog života Palestine", izjavio je Lavrov u intervjuu za ruski dnevnik Rosiskaja Gazeta. Šef ruske diplomacije istaknuo je da nikakav susret s predstavnicima Hamasa nije bio na programu njegove turneje koja bi ga od četvrtka trebala odvesti u Libanon, Siriju, Izrael i na palestinska područja. "Hezbolah je dio šijitske zajednice u Libanonu. On nije uvozni proizvod", kazao je Lavrov.

LONDON - Glavni izraelski rabini i nadbiskup Canterburyja potpisali su sporazum o okviru za nastavak dijaloga između vodećih ljudi među židovima i anglikancima. "Potvrđujemo da će ovo biti dijalog međusobnog poštovanja u kojem ćemo samo nastojati bolje razumjeti drugog, osnažiti naše vlastite zajednice i njihovu naklonost i poštovanje jedne spram drugih", kaže se u sporazumu. Glavni rabini Shlomo Amar i Yonah Metzger u utorak su se sastali s nadbiskupom Rowanom Williamsom kako bi potvrdili sporazum. Duhovni vođa globalne anglikanske zajednice i Anglikanske crkve Williams rekao je da će ono što je dogovoreno osigurati okvir za rasprave, kako je rekao, "o praktičnim a ponekad i spornim pitanjima na temelju međusobnog povjerenja i poštovanja".

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad reagirao je u srijedu na žestoki verbalni napad američkog predsjednika Georgea W. Busha, ustvrdivši da Bush nije "ništa" u odnosu spram božje volje. "Kažem mu: svijet vam prijeti jer ide putem divljenja Bogu i božanstvu", izjavio je Admadinedžad na konferenciji u Teheranu. "Ta struja ide naprijed i vi niste ništa spram božje volje", dodao je on na račun američkog predsjednika. Bush je prethodnog dana žestoko napao iranskog predsjednika izjavivši da "Amerika neće pokleknuti pred tiranima".

KABUL - Pobuna talibana u južnom Afganistanu neće odvratiti NATO od planiranog preuzimanja nadzora nad od SAD-a predvođenim snagama na nestabilnom istoku, rekao je čelni čovjek NATO-a u u srijedu. Snage NATO-a su prošlog vikenda pokrenule svoju najveću kopnenu ofenzivu, Operaciju Meduza, kako bi slomile talibane u njihovom južnom uporištu te tvrde da su ubile više od 250 gerilaca u najtežim borbama u Afganistanu od rata 2001. godine. "Nasilje u nekim područjima zemlje, kojem danas svjedočimo, neće odvratiti NATO od provedbe njegove misije", rekao je glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer afganistanskom parlamentu tijekom njegovog trodnevnog posjeta toj zemlji.

CAPE CANAVERAL - NASA je u srijedu odgodila lansiranje raketoplana Atlantis zbog problema s napajanjem električnom energijom na svemirskom brodu, rekli su dužnosnici američke agencije. "Odgodili smo lansiranje za 24 sata", rekla je glasnogovornica NASA-e Kim Newton. Lansiranje Atlantisa u misiji gradnje Međunarodne svemirske postaje, prvoj takvoj nakon nesreće raketoplana Columbia 2003. godine, bilo je predviđeno za 12 sati i 29 minuta po lokalnom vremenu u srijedu. Iduća prilika za let bit će u 12 sati i 3 minute u četvrtak. Voditelji projekta s problemom su se upoznali kada su se sastali u srijedu ujutro kako bi provjerili pripreme za lansiranje.

ŽENEVA - Francuska je odlučila predložiti bivšeg socijalističkog ministra zdravstva Bernarda Kouchnera na čelnu dužnost Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je u srijedu francuska misija pri UN-u u Ženevi. Kouchnerova kandidatura predstavljena je u utorak navečer, nekoliko sati prije istjeka roka u ponoć, a kandidat bi trebao naslijediti Južnokorejca Leeja Jong-Wooka, preminula iznenada u svbinju, istaknuo je glasnogovornik misije Stephane Schorderet. Kouchner (66) je po obrazovanju gastroenterolog. Suosnivač udruga Liječnici bez granica i Liječnici svijeta, bio je europski zastupnik za Socijalističku stranku i predstavnik UN-a na Kosovu 1999. i 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙