FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2006.(Hina) -
ZAGREB, 21. rujna 2006.(Hina) -

ZAGREB - Drugi Festival eksperimentalnog filma i videa "25 FPS", u čijem će natjecateljskom dijelu do 24. rujna biti prikazana 47 filma izabrana između 1200 prijavljenih radova, otvoren je sinoć u Studentskom centru. Uz nove autore, koji će pokazati u kolikoj su mjeri nova tehnologija i produkcijski uvjeti utjecali na razvoj eksperimentalnog filma, kroz programe retrospektive predstavit će se radovi filmskih klasika koji su zadužili taj žanr.

Prikazat će se, među ostalim, retrospektive Petera Tscherkasskyja i Takahika Iimure, domaće filmske i video produkcije iz osamdesetih te francuske avangarde iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Uz dvojicu autora, Petera Tscherkasskog i Takahika Iimure, u festivalskom žiriju je teoretičarka filma Diana Nenadić. Festival je s projekcijama počeo danas poslijepodne, projektom "Bioskop Tesla" kojim se odaje počast Nikoli Tesli i tematizira vrijeme zasićeno protokom informacija.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske radio televizije u povodu 100. obljetnice rođenja velike glazbenice Zinke Kunc-Milanov sinoć je u dvorani Lisinski održan koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije "Opera pod zvijezdama" pod ravnanjem Ive Lipanovića. Prihod s tog dobrotvornog koncerta namjenjen je izgradnji nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, a velikom glazbenom događaju uz simfoničare doprinjeli su proslavljeni solisti Ivna Mula (sopran), Tomislav Mužek (tenor) i Boris Martinović (bas). Na rasporedu koncerta bile su arije i dueti opernih djela velikih majstora Mozarta, Donizettija, Verdija, Boita, Bizeta, Gounoda, Masseneta, Puccinija i Cilea.

ZAGREB - Knjiga Nevena Budaka "Što nam se događa?" s 47 kolumni u kojima autor kritički promatra aktualnosti suvremene Hrvatske, predstavljena je sinoć u knjižari Profil Megastore. U knjizi su sakupljene kolumne koje je Budak pisao od 2003. do 2005. za "Večernji list". Dnevnopolitički događaji za autora su bili polazište za pisanje o različitim pojavama iz društvena života, svijeta medija, civilnog društva, znanosti i obrazovanja. Svojim kolumnama Budak obuhvaća vrlo važno doba našeg političkog sazrijevanja, istaknula je saborska zastupnica Vesna Pusić. Po njezinim riječima, autor, kao osoba sa stavom koja ne prihvaća konvencionalna mišljenja, nerijetko u kolumnama izražava stav koji je potpuno drugačiji od ostalih, suprotan od većinskog.

DUBROVNIK - U samostanu sv. Klare u Dubrovniku sinoć je u organizaciji dubrovačkoga Konzervatorskog odjela otvorena izložba "Orgulje na području Dubrovačke biskupije". Izložba je plod dugogodišnje suradnje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku s organologom prof. Božidarom Grgom u očuvanju orgulja u Dubrovačkoj biskupiji. Ovo je prvi put da je iznesena obradba svih orgulja iz Dubrovačke biskupije, s podatcima o njihovoj izradbi, datiranju i mogućnostima. Izložba je zanimljiva što se prvi put vide orgulje iz 16. stoljeća, iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu, najstarije sačuvano glazbalo u Hrvatskoj, te nešto mlađe iz 17. stoljeća iz crkve sv. Nikole u Čilipima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙