FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 22. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM

Italija nudi da predvodi mirovne snage UN-a u Libanonu, izjavio je u ponedjeljak talijanski premijer Romano Prodi.

Prodi je kazao da je obavijestio glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je talija spremna predvoditi mirovnu misiju, za koju pak neki talijanski oporbeni političari tvrde da bi se mogla pokazati kao "misija kamikaza".

"Obavijestio sam Annana o talijanskoj spremnosti. Glavni tajnik UN-a će odlučivati o zapovjedništvu snaga", rekao je Prodi, dodavši da bi odluka o tome mogla biti donesena ovaj tjedan.

Libanonski su dužnosnici u ponedjeljak objavili da je službeni Bejrut primio talijansku ponudu o 2.000 vojnika pripadnika mirovnih snaga. Talijanska je vlada odobrila slanje do 3.000 vojnika u Libanon.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ehud Olmert je u ponedjeljak pokušao ublažiti nezadovoljstvo javnosti načinom na koji je vodio rat protiv Hezbolaha u južnom Libanonu te je obećao da će ponovno izgraditi raketirana područja uz granicu, dodavši da njegovi prethodnici nisu uspjeli pripremiti zemlju za sve veću opasnost od te militantne skupine.

Nezadovoljstvo Izraelaca načinom na koji je vlada vodila sukob s Hezbolahom traje danima a nastavilo se i u ponedjeljak kada su stotine pričuvnih vojnika tražile istragu a neki su, prosvjedujući ispred Olmertovog ureda, pozivali ga da podnese ostavku.

KINSHASA

Snage odane kongoanskom predsjedniku Josephu Kabili sukobile su se s njegovim najvećim protivnikom na predsjedničkim izborima Jean Pierreom Bembom, drugi dna zaredom u ponedjeljak kada je ispred Bembine kuće izbila žestoka pucnjava dok je on unutra razgovarao sa stranim diplomatima, javljaju službeni izvori.

Vojska je naredila svim postrojbama u Kinshasi da odlože oružje, a UN je poslao veći broj svojih vojnika u oklopnim vozilima koji su evakuirali strane diplomate iz tog grada. Među njima je i zapovjednik UN-ovih mirovnih snaga William Swing te predstavnici SAD-a, Francuske, Kine i drugih država.

MADRID

Najmanje je pet osoba poginulo, a između 20 i 30 ih je ozlijeđeno kada je vlak iskočio iz tračnica u sjeverozapadnoj Španjolskoj u ponedjeljak, javlja agencija Reuters pozivajući se na službene izvore.

Policija je objavila da je pet osoba poginulo u nesreći dok je španjolski radio javio da je smrtno stradalo osam osoba.

Šest je vagona izletjelo iz tračnica u blizini postaje Villada u regiji Palencija dok je vlak vozio na liniji između španjolskog grada Viga i Hendayea u Francuskoj, izjavio je glasnogovornik policije. Za sada nije javljeno što je uzrok nesreće.

MOSKVA

Najmanje je deset osoba poginulo u ekslpoziji bombe na tržnici u Moskvi u ponedjeljak, a policija smatra da se najvjerojatnije radi o kriminalnom obračunu ili sukobu među trgovcima.

Policija je zadržala dvoje osumnjičenih, kazao je moskovski glavni tužitelj Jurij Sjomin.

Dodao je i da mogućnost da je eksplozija teroristički čin nije potpuno isključena, ali da se mnogo vjerojatnije radi o obračunu između kriminalnih skupina ili trgovaca.

KABUL

NATO-ove snage u Afganistanu objavile su da su u ponedjeljak, u zračnom napadu na pobunjeničku skupinu koja stoji iza nedavnih napada u pokrajini Helmand u južnom dijelu Afganistana, ubile devet "pobunjenika" među kojima je i jedan lokalni pobunjenički vođa, navodi se u priopćenju ISAF-a.

"U preciznom napadu, koji je ciljao samo one izravno upletene u nedavne napade u Naw Zadu, poginulo je devet pobunjenika nešto iza ponoći", kaže se u priopćenju ISAF-a.

ATENA

Stotine grčkih i stranih turista evakuirano je iz dva hotela u sjevernoj Grčkoj zbog šumskog požara, objavile su vlasti u ponedjeljak.

Požar, kojeg šire jaki vjetar i visoke temperature zraka, približio se kućama za odmor i hotelima na području Polychronos na poluotoku Halkidiki.

Oko 120 vatrogasaca bori se s požarom, a protupožarni zrakoplovi ne mogu se koristiti zbog mraka, dodala je policija.

Tri stotine grčkih i stranih turista za sada je evakuirano i smješteno u druge hotele i u susjedni grad Solun.

LOS ANGELES

Bivšem američkom predsjedniku Geraldu Fordu (93) ugrađen je u ponedjeljak u Mayo klinici u Minnesoti pacemaker kako bi se poboljšao rad njegovog srca, izjavila je njegova glasnogovornica.

Ovo je druga hospitalizacija Geralda Forda od srpnja kada je primljen u bolnicu u Coloradu zbog problema s disanjem.

Bivši predsjednik, koji je preuzeo vlast u SAD-u 1974. godine nakon što je Richard Nixon podnio ostavku zbog skandala Watergate, proveo je i u siječnju deset dana u bolnici u Kaliforniji gdje je liječen od upale pluća.

BEOGRAD

Vlada Srbije je iz ovogodišnje proračunske pričuve izdvojila 638.000 dinara ( oko 7.800 eura) za iznimnu mirovinu Jovanki Broz, udovici predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali se u rješenju srbijanske vlade objavljenom u Službenog glasniku ne navodi za koje je razdoblje taj novac namijenjen, objavila u ponedjeljak B 92 vijest agencije Fonet.

Fonet navodi kako je Jovanka Broz od smrti svog supruga, 1980. živjela u lošim uvjetima i daleko od očiju javnosti. Početkom ove godine u rješavanje njenih problema uključio se ministar za ljudska i manjinska prava tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić, pa je u vili na Dedinju, gdje Jovanka Broz živi, popravljen krov i grijanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙