FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2006.(Hina) -
ZAGREB, 20. kolovoza 2006.(Hina) -

Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac istaknuo je u subotu u razgovorima s čelnicima nekoliko zemalja da bi proširene UN-ove mirovne snage u južnom Libanonu trebale imati jasniji mandat, objavio je njegov ured.

Diplomatska ofenziva francuskog predsjednika pokrenuta je na dan kada je u južni Libanon stiglo oko 50 francuskih vojnika.

Pariz je u Libanon odlučio poslati samo 200 dodatnih vojnika, što je razočaralo Washington i UN.

Chirac je telefonom razgovarao s talijanskim premijerom Romanom Prodijem, finskim premijerom Mattijem Vanhanenom, koji trenutno predsjedava Europskom unijom, te turskim premijerom Tayyipom Erdoganom.

Chirac je kasnije razgovarao i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom s kojim se složio da prve postrojbe novih snaga treba rasporediti što je brže moguće.

BEJRUT

Libanonski ministar obrane Elias Murr zaprijetio je u subotu da će prekinuti raspoređivanje libanonske vojske na jugu Libanona ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre.

"Mogao bih biti primoran prekinuti raspoređivanje ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre", kazao je Murr. Ministar je naglasio da se "Ujedinjeni narodi moraju odlučno postaviti prema tom prijestupu".

Ranije u subotu, trojica boraca Hezbollaha i jedan izraelski časnik poginuli su u akciji izraelskih specijalaca u istočnom Libanonu, kojom je prekršen prekid vatre proglašen u ponedjeljak.

Libanonski sigurnosni izvori tvrde pak da su Izraelci željeli pronaći dvojicu izraelskih vojnika koje je Hezbollah oteo 12. srpnja, što je bio povod za rat.

WASHINGTON

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u subotu navečer da je Izrael, napadom izvedenim u istočnom Libanon danas ujutro, prekršio primirje te da je zbog toga "duboko zabrinut".

"Glavni je tajnik duboko zabrinut zbog izraelskog kršenja prekida neprijateljstava postavljenog rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Annanov glasnogovornik.

Izrael je pak objavio da je napad izveden u subotu ujutro bio obrambeni i da je njegova postrojba napala uporište Hezbolaha u istočnom Libanonu želeći prekinuti isporuku oružja tom pokretu iz Sirije i Irana.

KABUL

Četiri američka i dva afganistanska vojnika su poginula, a još je šest Amerikanaca ranjeno u sukobu koalicijskih snaga i pobunjenika u subotu, objavili su službeni izvori.

U sukobu s talibanima u istočnoj pokrajini Kunar tri su američka vojnika poginula i trojica su ranjena, kazao je glasnogovornik američke vojske Tim Collins.

U južnoj pokrajini Uruzgan jedan američki i dva afganistanska vojnika su ubijeni, a tri su Amerikanca ranjena u četverostanim borbama s preko stotinu pobunjenika, kaže se u priopćenju NATO-a.

KIJEV

Četiri su osobe ranjene u subotu u lančanoj eksploziji u vojnom skladištu streljiva u regiji Zaporijia u jugoistočnom dijelu Ukrajine, objavile su ukrajinske vlasti.

U subotu je izbio požar u vojnom skladištu u kojem se nalazilo gotovo 35.000 tona streljiva te je izazvao lančanu eksploziju.

Evakuirano je oko 1.500 civila, a još ih je 4.000 smješteno u skloništa, kazao je zamjenik ukrajinskog premijera Andri Kljujev.

Vatrogasci su djelomično lokalizirali požar no učestalost eksplozija i dalje je dosta visoka.

Vojska tvrdi da je vatru izazvala velika vrućina, ali zamjenik premijera ističe kako je još rano govoriti o uzrocima požara.

ANKARA

Jaka eksplozija uzrokovala je u subotu velik požar na tek otvorenom Kaspijskom naftovodu u Turskoj, objavili su turski mediji, dodajući da bi mogla biti riječ o sabotaži.

Eksplozija se dogodila nedaleko od grada Patnosa, u istočnoj turskoj pokrajini Agri. Uzrok eksplozije još nije poznat, ali mediji spekuliraju da bi odgovorni mogli biti kurdski separatisti koji su aktivni u regiji.

Naftovod dug 1.768 kilometara proteže se od naftnih polja u Bakuu u Azerbajdžanu do turske sredozemne luke Ceyhan.

WASHINGTON

Ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama u siječnju 2005. bilo je 10,5 milijuna, a u siječnju ove godine vjerojatno 11 milijuna, objavilo je ovoga tjedna Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Izvješće je objavljeno u trenutku kada se u Sjedinjenim Državama vodi velika rasprava o ilegalnim imigrantima koja će dominirati i parlamentarnim izborima u studenome.

Najviše ilegalnih imigranata, prema podacima za 2005., dolazi iz Meksika (šest milijuna), a daleko iza slijede Salvador (470.000), Gvatemala (370.000), Indija (280.000), Kina (230.000), Južna Koreja (210.000), Filipini (210.000), Honduras (180.000), Brazil (170.000) i Vijetnam (160.000).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙