FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 1. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

JERUSALEM

Kabinet za unutarnju sigurnost izraelskog premijera Ehuda Olmerta rano u utorak dao je zeleno svijetlo za širenje kopnene ofenzive protiv gerilske skupine Hezbollah na unutrašnjost Libanona, doznaje se od izraelskih službenika. Izraelska vojska predložila je širenje ofenzive nekoliko kilometara dublje u libanonski teritorij od dosadašnjih operacija koje su vođene bliže granici s Libanonom. Nakon odobrenja širenja ofenzive protiv Hezbollaha, izraelski radio javio je da vlasti planiraju pozvati na stanje pripravnosti više pričuvnih vojnika. Radio navodi da će biti pozvane najmanje tri jedinice s 15.000 vojnika.

TEHERAN

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja Iranu daje rok od mjesec dana, do 31. kolovoza, da prekine aktivnosti obogaćivanja urana je neprihvatljiva, priopćeno je u ponedjeljak iz iranskog parlamenta, prenosi agencija Isna. "Rezolucija Vijeća sigurnosti je neprihvatljiva i stvara atmosferu koji nikome neće donijeti koristi", rekao Kazem Džalali, glasnogovornik odbora za vanjsku politiku iranskog parlamenta. Rezolucija 1696 prihvaćena s 14 glasova prema jednom (Katar) i njome se zahtijeva da Iran obustavi sve aktivnosti obogaćivanja i reprocesiranja urana, uključujući istraživanja i razvoj, što će provjeriti IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju). U suprotnom, Iran će se suočiti sa sankcijama. Direktor IAEA-e, Mohamed ElBaradei trebao bi 31. kolovoza Vijeću sigurnosti predati izvješće o iranskom poštivanju rezolucije.

MIAMI

Američki predsjednik Goerge W. Bush je pozdravio u ponedjeljak u Miamiju "snažnu" rezoluciju koju je UN prihvatio u vezi iranske nuklearne krize i pozvao Teheran da da posluša poruku međunarodne zajednice. "Iranci moraju jasno čuti poruku iz te rezolucije - da se svijet protivi da nabave nuklearno oružje ili da se osposobe za njegovu izradu", rekao je Bush. Vijeće sigurnosti UN-a je prihvatilo u ponedjeljak rezoluciju u kojoj daje Iranu rok od mjesec dana, do 31. kolovoza, da prekine aktivnosti obogaćivanja urana, a u suprotnom će razmotriti uvođenje sankcija. Bush već dugo traži uvođenje sankcija Iranu ako on ne odustane od obogaćivanja urana, čemu se su se dosad protivile Rusija i Kina.

NEW YORK

Libanonski ministar vanjskih poslova Tarek Mitri zatražio je u ponedjeljak hitan prekid vatre između Izraela i Hezbollaha i otvaranje međunarodne istrage o izraelskom napadu na libanonsko selo Qanu u kojem je ubijeno najmanje 54 civila, većinom djece, javljaju agencije. U javnom dijelu sjednice Vijeća sigurnosti posvećene stanju u Libanonu, Mitri je pogledao izraelskog veleposlanika pri UN-u Dana Gillermana i rekao: "Došao sam ovdje kako bi zatražio međunarodnu istragu o zločinu u Qani". "Nikakvo kolektivno kažnjavanje nije opravdano, masakr u Qani je bio zločin protiv civila bez presedana", rekao je Mitri. Mitri je potom ponovno zatražio "hitan i sveobuhvatan prekid vatre" i postizanje sporazuma u još nekoliko točaka, posebice o oslobađanju izraelskih i libanonskih zarobljenika uz posredništvo Crvenog križa, povlačenje izraelskih snaga iza tzv. plave linije (kojom je označena granica Izraela i Libanona) i povratak izbjeglih osoba. Zatražio je također razmještaj međunarodnih snaga na jug Libanona s mandatom koji će im omogućiti da jamče mir i stabilnost u tom dijelu zemlje.

BEJRUT

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, koji se nalazi u posjetu Bejrutu, implicitno je optužio Sjedinjene Države i Veliku Britaniju za suradnju s Izraelom u napadu na Libanon, a Ujedinjene narode za pasivnost. Motaki je to izjavio uoči sastanka s francuskim kolegom Philippe Douste-Blazyjem, koji također boravi u regiji, u iranskom veleposlanstvu u Bejrutu. "Svi oni koji potkopavaju međunarodne napore za postizanjem hitnog prekida vatre, partneri su cionističkog neprijatelja u jezivim zločinima u Libanonu", rekao je Motaki aludirajući na London i Washington koji još nisu zatražili "trenutačni" prekid vatre u sukobu u Libanonu. Iranski ministar je zatim kritizirao pasivnost Ujedinjenih naroda u krizi. "Tri tjedna nakon pokretanja izraelskog napada, međunarodne organizacije koje se nisu izjasnile ni reagirale, moraju ispuniti svoju obvezu", zaključio je Motaki.

DAMASK

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad naredio je vojsci "da pojača stanje pripravnosti" zbog "međunarodne situacije i regionalnih izazova", izvijestila je u ponedjeljak službena agencija Sana. Postrojbe se moraju "više truditi, biti spremne i pojačati stanje pripravnosti zbog međunarodne situacije i regionalnih sukoba koji zahtijevaju budnost", rekao je Assad. "Sve je okrutniji rat kojeg je pokrenuo izraelski neprijatelj protiv arapskog naroda u Libanonu i Palestini", dodao je sirijski predsjednik. Optužio je Izrael da "ne poštuje međunarodne zakone i konvencije" i rekao da je njegov narod uz herojski nacionalni otpor (Hezbollaha) koji je udario u srce neprijatelja.

COLOMBO

Najmanje 19 vojnika poginulo je u eksploziji vojnog autobusa na sjeveroistoku Šri Lanke u ponedjeljak, objavila je vojska. Eksplozija se zbila kada je autobus s vojnim pojačanjima krenuo prema okrugu Trincomalee gdje od ponedjeljka ujutro traju sukobi vladinih snaga i pripadnika Oslobodilačkih tigrova tamilskog Eelama (LTTE), objavile su vojne vlasti. Deset vojnika je poginulo na licu mjesta, a devet je podleglo ozljedama tijekom prebacivanja u bolnicu. U sukobima vojske i Tamilskih tigrova u Šri Lanki je od 1972. poginulo više od 60.000 ljudi. Godine 2002. dvije su strane sklopile krhko primirje i u teoriji otpočele mirovni proces. Međutim, samo tijekom ove godine u sukobima je ubijeno oko 900 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙