FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 17. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

JERUZALEM - Izraelska vojska počela se u srijedu navečer povlačiti iz dijela južnog Libanona nad kojim je nadzor povjeren mirovnim snagama UN-a (UNIFIL), objavio je glasnogovornik izraelske vojske. "Izraelska vojska počela je povlačenje po etapama, povukavši se iz nekoliko sektora na jugu Libanona, točnije u blizini Marjayouna, sjeverno od Bint Jbeila, nad kojim je nadzor povjeren UNIFIL-u", kazao je glasnogovornik. Glasnogovornik je dodao da će se povlačenje nastaviti u skladu sa sposobnošću UNIFIL-a i libanonske vojske da se rasporede na napuštenim sektorima.

Iz libanonskih izvora doznaje se da će u četvrtak ujutro na jugu Libanona početi raspoređivanje gotovo 2.000 libanonskih vojnika, uz potporu tenkova i oklopnih vozila.

PARIZ - Francuska je spremna voditi nove UN-ove snage u južnom Libanonu ako one budu imale jasan mandat i ako budu dovoljno snažne, izjavila je u srijedu francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie. Alliot-Marie kazala je za francusku televiziju kako se nada da će u proširenim snagama UNIFIL-a sudjelovati velik broj europskih i muslimanskih zemalja. "Već zapovijedamo UNIFIL-om i spremni smo to i nastaviti do iduće veljače, uključujući proširene snage", kazala je za televizijski kanal France 2.

ZAGREB - Dvanaest članica Europske unije, od njih ukupno 25, u srijedu je dalo načelnu suglasnost za sudjelovanje u snagama UN-a u Libanonu, prenosi agencija dpa riječi diplomata u Bruxellesu. Dvanaest država dalo je načelni pristanak za sudjelovanje u snagama UN-a a to su Belgija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Irska, Italija, Luksemburg, Poljska, Slovačka, Španjolska, Švedska i Češka, precizirali su diplomati. Međutim, oni su dodali da nikakva konačna odluka još nije donesena. Kako javlja agencija AP, zemlje EU trebale bi pričekati ishod razgovora UN-a u četvrtak prije nego službeno objave pojedinosti sudjelovanja u snagama u Libanonu.

BEČ - Austrija neće sudjelovati u međunarodnim mirovnim snagama u južnom Libanonu, izjavio je u srijedu glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

"Prema sadašnjim planovima, nećemo sudjelovati", kazao je. To je u intervjuu za Kurier od četvrtka kazala i austrijska ministrica vanjskih poslova. "Nećemo slati snage u južni Libanon", izjavila je Ursula Plassnik.

NEW YORK - Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni kazala je u srijedu da bi puna provedba rezolucije 1701 UN-a poboljšala stanje na Bliskom istoku, dodajući da je Izrael spreman surađivati u zaustavljanju neprijateljstava u regiji. "Ovo je trenutak istine za međunarodnu zajednicu", rekla je nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom u sjedištu UN-a u New Yorku. "Puna provedba rezolucije 1701 može dovesti do promjene u regiji, u Libanonu, te do bolje budućnosti za nas sve", rekla je. Dodala je da je cilj njezinog razgovora s Annanom bio osigurati da se rezolucija 1701 provede kao što je planirano. "Ovoga puta dijelimo isti cilj. Jasno je shvaćeno da ovaj put jedna strana u sukobu obuhvaća Izrael, Libanon i međunarodnu zajednicu, a drugu čine Iran, Sirija i Hezbolah", rekla je.

BOSTON - Prekooceanski let s londonske zračne luke Heathrow prema Washingtonu skrenut je u srijedu u Boston nakon što je pilot prijavio problem s jednom putnicom, objavila je zrakoplovna kompanija. Putnica na Unitedovu letu 923 kod sebe je imala vazelin, odvijač, šibice i papirić na kojem je nešto pisalo o terorističkoj mreži al-Qaidi, kazao je glasnogovornik bostonske međunarodne zračne luke Logan. Zrakoplov, u kojem je bilo 182 putnika i 12 članova posade, sigurno je sletio, kazao je glasnogovornik Uniteda.

LONDON - Britanska policija pustila je iz pritvora osobu uhićenu u utorak u sklopu istrage prošlotjednog navodnog plana islamističkih terorista za rušenje više zrakoplova na linijama između Velike Britanije i SAD-a, objavila je policija u srijedu kasno navečer. U priopćenju britanske policije navodi se da je osumnjičena osoba oslobođena bez optužbe. U pritvoru su 23 osobe osumnjičene za povezanost s onemogućenim planom rušenja zrakoplova.

BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Basescu u srijedu je odbacio optužbe da je surađivao s tajnom policijom Securitate tijekom komunizma i založio se da arhivi iz toga doba postanu u potpunosti dostupni javnosti. "Nisam potpisao nikakav dogovor sa Securitateom...Sve što sam učinio bila su izvješća s mojih putovanja", rekao je Basescu. "Razumijem da moram objaviti svoj dosje i to ću učiniti", kazao je. Basescu, izabran 2004., prošle je godine naredio otvaranje dosjea Securitatea. Bivši rumunjski predsjednik Emil Constantinescu optužio je Basescua za suradnju sa Securitateom, a Dan Voiculescu, vođa Konzervativne stranke iz vladajuće koalicije, izjavio je ovoga tjedna da ima o tome dokaze.

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić u srijedu je navečer, gostujući na Radio televiziji Srbija (RTS) u Beogradu, izjavio kako "u sadašnjim okolnostima, održavanje referenduma o statusu srpskog entiteta u BiH nije moguće, jer za to ne postoje ustavne pretpostavke. "Pravo na samoodređenje i odcjepljenje u jednoj državi može biti uređeno samo ustavom te države. Aneks četiri Daytonskog sporazuma je Ustav BiH u kojem to pravo nije definirano", rekao je Čavić. Prema njegovoj ocjeni, nitko u međunarodnoj zajednici nema namjeru ozbiljno dovesti u pitanje postojanje srpskog entiteta u BiH definirano Daytonskim sporazumom, jer bi posljedice takvog čina bile katastrofalne. "Nikome ne pada na pamet rušiti daytonske temelje zato što zna da će zapaliti fitilj u srcu Balkana i proizvesti eksploziju koju više nitko neće moći kontrolirati", kazao je predsjednik RS.

BEOGRAD - Srbijanska stranka G17 Plus podnijela je u srijedu kaznenu prijavu protiv zastupnika Srpske radikalne stranke (SRS) u srbijanskom parlametu Zorana Krasića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Ta se stranka nada "da će Okružno javno tužiteljstvo u Beogradu pokrenuti postupak protiv Krasića i tako poslati poruku da je širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti nedopustivo, posebice za političare. Sudstvo mora zaštiti slobode i prava građana i kazniti prekršitelje zakona, ma tko oni bili. Pravosuđe mora zajamčiti da postoji odgovornost za javno izgovorenu riječ", kažu u toj stranci. Stranka G17 Plus predložila je potkraj lipnja Okružnom javnom tužitelju u Beogradu da se pokrene postupak zabrane SRS zbog govora mržnje, nakon što je u srbijanskom parlamentu zastupnik radikala Krasić jedinu Hrvaticu u srbijanskoj vladi, Ivanu Dulić Marković, te njezinu obitelj, nazvao ustašama.

BERLIN - Njemačka vlada planira izmijeniti ustav kako bi njemačke snage sigurnosti mogle, kao posljednju opciju, rušiti putničke zrakoplove koje su oteli teroristi, izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova. U izjavi objavljenoj u srijedu, Wolfgang Schaeuble najavio je da će pravni stručnjaci sastaviti novi zakon i amandman ustava nakon što je njemački vrhovni sud odbacio raniju verziju zakona o sigurnosti u zračnom prometu. Obaranje otetih putničkih zrakoplova moglo bi biti opravdano u slučaju ozbiljne prijetnje Njemačkoj, kazao je Schaeuble za Saechsische Zeitung.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙