FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 13. kolovoza 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:
ZAGREB, 13. kolovoza 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:

BEJRUT - Libanonski premijer Fouad Siniora u subotu je izjavio da je njegova vlada, u kojoj su i ministri iz Hezbollaha, jednoglasno prihvatila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o završetku sukoba Izraela i Hezbollaha. Prema Siniorinim riječima, kabinet će u nedjelju raspravljati o načinima primjene te rezolucije. Libanonska je vlada već prije odlučila na jugu zemlje razmjestiti 15 tisuća svojih vojnika. Siniora je ranije rekao da je UN-ova rezolucija, u odnosu na početni nacrt, pobjeda libanonskih pregovarača. Hezbollahov čelnik Hassan Nasrallah rekao je da rezolucija ima negativnih aspekata, ali da je mogla biti i gora. Rezolucija poziva na "potpun prekid neprijateljstava" i ovlašćuje 15 tisuća UN-ovih snaga da uđu i nametnu prekid vatre. Prema rezoluciji, Hezbollah mora prestati sa svim napadima, a Izrael mora prekinuti "sve ofenzivne vojne operacije".

ROTTERDAM - Dvije mlade sove koje su uginule u zološkom vrtu u Rotterdamu po svemu sudeći bile su zaražene virusom ptičje gripe H5N1, objavilo je nizozemsko ministarstvo poljoprivrede. Nizozemska je jedan od najvećih izvoznika mesa peradi i do sada na njezinom tlu nije zabilježen niti jedan slučaj virusa H5N1. Zabilježeno je nekoliko slučajeva podtipa H7NZ virusa od kojeg je oboljelo i nekoliko peradarskih radnika i zbog kojeg je prije tri godine eutanizirano i ubijeno više milijuna peradi. Prema riječima glasnogovornice ministarstva definitivna potvrda radi li se o smrtonosnom virusu biti će poznata za nekoliko dana, a trenutačno se testiraju i ostale životinje. Visokopatogeni virus H5N1 dosad je potvrđen u 13 zemalja EU-a - Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Danskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Bolest je potvrđena kod divljih ptica, a u Francuskoj, Švedskoj i Njemačkoj i kod peradi u uzgajalištima.

LONDONDERRY - Nakon noći nereda koje su izazvali katolici, u subotu je oko petnaest tisuća protestanata marširalo katoličkim gradom Londonderryjem u Sjevernoj Irskoj i marš je završio bez izravnih sukoba suprotstavljenih strana. Oko sedam stotina policajca razdvajalo je protestantske sudionike marša od katolika iz Bogsidea koji se protive njihovu godišnjem maršu. Noć prije sjevernoirska je policija priopćila da su katolici iz Bogsidea oteli i zapalili najmanje dva auta i na specijalce bacili pedesetak Molotovljevih koktela. Nitko nije ozlijeđen.

JERUZALEM - Sedmorica izraelskih vojnika poginula su u subotu u južnome Libanonu, nakon što je Izrael proširio vojnu operaciju protiv Hezbollaha, a izraelske vlasti objavile su da su neke njihove snage stigle do rijeke Litani. Izraelska je televizija objavila da su petorica vojnika poginula u borbama s Hezbollahom, a dvojicu je pregazio izraelski tenk. Ranjeno je više od pedeset vojnika. Litani je dvadesetak kilometara sjeverno od izraelsko-libanonske granice i to je linija iza koje bi se Hezbollah morao povući u skladu s novom rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez rekao je u subotu da će posjetiti oboljelog kubanskog čelnika Fidela Castra u Havani na njegov 80. rođendan. Castro je nakon operacije trbušne šupljine krajem srpnja predao predsjedničke ovlasti svom mlađem bratu Raulu, i od tada se nije pojavljivao u javnosti. Chavez je najeksponiraniji ljevičarski čelnik Latinske Amerike i glasni kritičar politike Sjedinjenih Država, razvio je bliske odnose s komunističkom Kubom.

MADRID - Deseci šumskih požara i u subotu nekontrolirano divlja španjolskim sjeverozapadom, a vlasti su uhitile više od 20 piromana osumnjičenih da su ih namjerno izazvali, objavili su dužnosnici. Ministar obrane Jose Antonio Alonso, koji je obišao opožarena područja, objavio je da je vlada razmjestila 400 padobranaca koji bi trebali pomoći u gašenju požara u osjetljivim područjima, kao što su zračne luke i elektrane. Tisuće vatrogasaca, vojnika i dobrovoljaca borile su se tijekom noći s vatrenom stihijom. Pokrajinom Galicijom na sjeveru zemlje divlja još 71 požar, dok je 28 njih stavljeno pod nadzor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙