FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 8. kolovoza 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanska vlada u utorak je priopćila da ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i "drugi ratni zlikovci koji su počinili zločine nad Srbima moraju odmah biti uhićeni i odgovarati pred sudom za svoje zločine", objavila je agencija Beta. U vijesti agencije Beta navodi se da je Radio-televizija Srbije (RTS) prikazala je u ponedjeljak navečer video snimke na kojima se prikazuje kako Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. rujna 1995. godine.

BEJRUT - Izraelska vojska je u srijedu rano ujutro iz zraka napala najveći kamp u Libanonu za palestinske izbjeglice, pri čemu je poginula najmanje jedna osoba, a tri su ranjenje. Libanonski i palestinski dužnosnici kažu da je izraelski helikopter raketirao kamp Ein el-Hilwen, te da je potom izraelska vojska pozvala zračni napad iz borbenih zrakoplova koji su ciljali kuću koju koriste gerilci Hezbollaha. To je prvi napad na kamp od početka sukoba između Izraela i Libanona prije četiri tjedna.

BEJRUT - Islamski otpor, vojno krilo Hezbollaha, priopćio je u utorak da je uništio dva izraelska tenka s posadom u žestokim sukobima u južnom Libanonu te ubio ili ranio šest neprijateljskih vojnika. "Naši su borci uništili traktor i dva tenka tipa Merkava, u žestokim borbama pred Maiss al-Jabalom", na sredini granice, u takozvanom Galilejskom prstu, piše u priopćenju. Izraelski vojni radio izvijestio je također da je šest vojnika ranjeno kada je protutenkovska granata pala na njihovo oklopno vozilo u sektoru Bint Jbeil, na jugu Libanona. Radio javlja da su u unakrsnoj vatri na tom području ubijena najmanje četiri, a ranjeno je pet šijitskih militanata. Najmanje je pet civila ubijeno u utorak navečer u izraelskom bombardiranju konvoja kamiona kod sirijske granice, priopćila je libanonska policija.

CRAWFORD - Bijela kuća je u utorak izjavila da je zainteresirana za prijedlog Libanona o raspoređivanju 15.000 svojih vojnika na jugu zemlje, ali je ocijenila da će im trebati pomoć međunarodnih snaga. Vlada u Beirutu koja se protivi francusko-američkoj rezoluciji u UN-u kojom se ne traži povlačenje izraelskih snaga, predložila je da se na jug zemlje pošalje 15.000 libanonskih vojnika koji će preuzeti nadzor nad tim područjem nakon povlačenja izraelskih postrojba.

JERUZALEM - Izrael je u utorak postavio novoga zapovjednika za vođenje rata u Libanonu degradiravši tako drugog generala nakon kritika izraelske četverotjedne vojne ofenzive. Vojska je priopćila da je general bojnik Moshe Kaplinsky, veteran ranijih vojnih pohoda u Libanonu, imenovan "da koordinira operacije izraelske kopnene vojske u Libanonu". Izraelski komentatori vide ovaj potez kao guranje u stranu generala Udi Adama, zapovjednika sjevernog zapovjedništva, u vrijeme kada neki Izraelci pitaju zašto najmoćnija vojska regije nije uspjela zaustaviti Hezbollahove rakete nakon 28 dana borbi.

JERUZALEM - Izraelski ministar trgovine i industrije Eli Yishad predložio je u utorak da se unište sva sela u južnom Libanonu iz kojih su se ispaljivale rakete na Izrael. "Drukčije ne ide i želimo li se obračunati s Hezbollahom moramo bombardirati i sravniti sa zemljom sva sela u južnom Libanonu odakle su se ispaljivale rakete na nas i prethodno iz njih evakuirati stanovništvo", kazao je za privatnu izraelsku televiziju kanal 10 Yshad, član ortodoksne sefardske vjerske stranke Shass.

JERUZALEM - Gotovo polovica Izraelaca misli da zasad nema pobjednika u ratu između Izraela i Hezbollaha, prema anketi koju je objavila javna izraelska televizija. Prema anketi, 48 posto Izraelaca misli da u sukobu u južnom Libanonu zasad nema pobjednika, 28 posto drži da je Izrael pobijedio, a 12 posto da pobjeda pripada Hezbollahu.

CARACAS - Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u utorak da će Venecuela vjerojatno prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, u znak prosvjeda zbog izraelskih napada na Libanon. Chavez, žestoki kritičar SAD-a koji često iskazuje simpatije prema palestinskom narodu, prošloga je tjedna objavio da će narediti povlačenje venecuelanskog veleposlanika iz Izraela. Kao odgovor na Chavezove najave, Izrael je povukao svog glavnog diplomata iz Caracasa. "Povukli smo našu diplomatsku prisutnost iz države Izrael, i oni su također povukli svoga veleposlanika. Naš idući korak vjerojatno će biti prekid diplomatskih odnosa, jer nemam nikakvog interesa zadržati diplomatske odnose, niti urede ili poslove ili bilo što drugo s državom kakva je Izrael", kazao je Chavez tijekom večernjeg obraćanja javnosti.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro "na putu je oporavka" nakon operacije crijeva, izjavila je u utorak Aleida Guevara, kći glasovitog argentinsko-kubanskog revolucionara Ernesta "Che" Guevare, na internetskom forumu koji je organiziralo kubansko ministarstvo vanjskih poslova. Ne navodeći potankosti o Castrovu zdravstvenom stanju, Aleida Guevara (45), pedijatrica, rekla je da se predsjednik "oporavlja" i poželjela je da "otac revolucije" iz 1959. "nastavi svoj humani rad za dobro Kube, Latinske Amerike i cijelog svijeta".

CRAWFORD - Bijela kuća priprema planove za moguće političke promjene na Kubi, priopćio je u utorak službeni predstavnik Bijele kuće Tony Snow istaknuvši da su oni zasad potpuno teoretske naravi. "Mogu potvrditi da planovi postoje, jer pokušavamo razmišljati što će se dogoditi dođe li do promjene političkih prilika na Kubi", rekao je Snow novinarima osam dana nakon objave vijesti o bolesti Fidela Castra i prijenosu ovlasti na njegova brata Raula. Opetovao je poziv predsjednika Busha Kubancima da rade na političkim promjenama na otoku, a ne u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙