FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ustvrdio je u utorak da "su članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čini se, postigli sporazum" o tekstu rezolucije o Libanonu. Steinmeier, koji je u utorak otputovao za Bejrut, gdje će razgovarati s libanonskom i izraelskom stranom, kazao je da rezolucija predstavlja "stvarnu šansu za hitno potreban prekid vatre na Bliskom istoku". Prekid vatre je moguć "samo ako obje strane, kako Izrael tako i Libanon prihvate međunarodnu stabilizacijsku misiju na jugu Libanona", rekao je njemački šef diplomacije. Libanon, Sirija i druge arapske zemlje dosad su odbacivale nacrt rezolucije kojom se poziva na prekid neprijateljstva bez zahtjeva za izraelskim povlačenjem s juga Libanona.

BAGDAD - Niz eksplozija bombi u utorak u Bagdadu usmrtio je najmanje 20, a ranio 58 osoba, dok su u oružanoj pljački banke ubijene tri osobe, objavila je iračka policija. Dvije su bombe eksplodirale na glavnoj tržnici Shurja u središtu Bagdada, usmrtivši 10 civila a ranivši 50, kazao je policijski časnik Mohamed Kheyoun. Tri su bombe nešto ranije eksplodirale blizu zgrade ministarstva unutarnjih poslova usmrtivši 10, a ranivši osam osoba. U utorak su naoružani napadači upali u banku u četvrti Azamiyah u Bagdadu i ubili tri osobe, dva čuvara i jednog civila te se odvezli s ukradenim novcem, rekao je policijski časnik Zakariya Hasan.

MOSKVA - Američke sankcije protiv dva vodeća ruska izvoznika oružja Kremlj je u utorak nazvao neprijateljskim potezom, upozorivši da bi se to moglo negativno odraziti na američko-ruske odnose. Sjedinjene su Države u petak uvele sankcije za sedam kompanija iz Rusije, Indije, Sjeverne Koreje i Kube zbog prodaje zabranjenih materijala Iranu, kojeg Washington optužuje za pokušaj razvoja vlastitog nuklearnog naoružanja. Sankcije su nametnute ruskoj državnoj agenciji za izvoz Rosoboronexport - na čijem se čelu nalazi bliski prijatelj predsjednika Vladimira Putina - te državnom proizvođaču vojnih zrakoplova Sukhoi. "Ovo sliči na nepoštenu konkurenciju. Radi se o neprijateljskom potezu prema Rusiji, koji nije poduzet u duhu suradnje", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov.

DŽAKARTA - Ptičja gripa je u Indoneziji odnijela još jednu žrtvu, 16-godišnjeg dječaka koji se virusom H5N1 zarazio u kontaktu s bolesnom peradi istočno od Džakarte, objavile su u ponedjeljak mjesne vlasti, a prenijela u utorak američka agencija Associated Press . Ako slučaj potvrdi WHO, to će biti 43. žrtva ptičje gripe u Indoneziji od srpnja 2005., trećina od kojih je umrla ove godine i Indonezija će izbiti na čelo po smrtnosti od ptičje gripe. Druga najpogođenija zemlja tom bolešću je Vijetnam gdje je zabilježeno 42 umrlih, no ove godine nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

PEKING - Kineske vlasti potvrdile su u utorak da je prvi slučaj smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 kod ljudi u Kini zabilježen u studenome 2003., dvije godine prije nego što je prvotno bilo objavljeno, javila je agencija Xinhua, a prenosi Reuters. Kineski znanstvenici objavili su u lipnju u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine da je 24-godišnji Kinez, koji je bio primljen u bolnicu u studenome 2003. zbog respiratornih problema i upale pluća i koji je kasnije umro, bio zaražen virusom H5N1. Virusom se u Kini od prošle godine zarazilo 19 ljudi, od kojih je 12 umrlo, podaci su WHO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙