FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

SARAJEVO - Povjerenstvo za granice Bosne i Hercegovine završilo je provjeru dokumentacije i statusa granice s Republikom Hrvatskom kod Neuma utvrdivši kako su vrh poluotoka Klek te otočići Veliki i Mali Školj nedvojbeno dio državnog teritorija BiH, prenosi u utorak sarajevsko "Oslobođenje". List citira člana Povjerenstva za granice BiH Mugdima Čuklu koji je kazao kako je izvješće takva sadržaja proslijeđeno Vijeću ministara BiH te da je ono već dobilo potporu tog tijela. Pojasnio je da je još jednom pregledana sva dokumentacija te je utvrđeno da je na osnovi nje međudržavno povjerenstvo obavilo razgraničenje između Hrvatske i BiH. Revizija statusa granične crte kod Neuma slijedila je nakon što je Vlada Hrvatske ustvrdila da postoje nove činjenice po kojima su vrh Kleka te dva otočića zapravo hrvatski teritorij pa stoga ne može biti prihvaćen ranije utvrđeni sporazum o granici između dvije zemlje.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwartz-Schilling izjavio je kako nije potrebna nova međunarodna konferencija za tu zemlju te da ne podupire prijedlog što ga je o tome nedavno iznio predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader. Probleme ove zemlja moguće je rješiti između njezinih političara ili uz potporu međunarodne zajendice, kazao je Schwartz-Schilling u intervjuu što ga je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Schwartz-Schilling je kazao da neće dopustiti održavenje referenduma kakvoga u posljednje vrijeme zagovara premijer Republike Srpske Milorad Dodik prijeteći otcjepljenjem tog entiteta od BiH, te da odluka o gašenju njegova Ureda sredinom iduće godine nije definitivna. Po njegovim riječima konačna odluka kada će se to dogoditi biti će donesena u veljači 2007. godine, a ovisit će i o rezultatima izbora zakazanih za 1. listopada.

COLOMBO - Međunarodna humanitarna agencija objavila je u utorak da su u obalnom gradiću na Šri Lanki pronađena još dva mrtva tijela njihovih humanitarnih djelatnika, čime je ukupan broj ubijenih humanitaraca u tom mjestu porastao na 17. Gradić Muttur bio je poprište žestokog okršaja pobunjeničkih Tamilskih tigrova i vladinih snaga. Humanitarni djelatnici, 13 muškaraca i četiri žene, pomagali su lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica tsunamija za humanitarnu agenciju Action Against Hunger. Agencija je objavila da će zbog sukoba privremeno prekinuti svoje aktivnosti na Šri Lanki.

BAGDAD - U trima bombaškim napadima u Bagdadu u utorak poginulo je najmanje devet osoba, rekao je izvor iz iračke policije. Mete dva napada bili su pripadnici iračke policije, dok zasad nisu poznate okolnosti trećeg napada. U napadima pobunjenika u raznim dijelovima Iraka svakodnevno gine oko stotinu ljudi, što polako potkopava povjerenje javnosti u novu iračku vladu koja je obećala značajno smanjenje nasilja do kraja godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙