FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 25. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Italija je izrazila nadu da će konferencija koja će se u srijedu održati u Rimu o libanonskoj krizi uroditi prekidom vatre između Hezbolaha i Izraela, izjavio je u utorak talijanski premijer Romano Prodi. "Željeli smo da ovaj summit bude posvećen ključnim problemima, a prvi je prekid vatre", kazao je Prodi uoči pregovora s diplomatima iz SAD-a, Europe i Bliskog istoka, kako prenosi Reuters. "Drugi je humanitarni problem, a treći problem koji moramo riješiti su moguće mirovne snage, jer želimo, srednjoročno, uspostaviti temeljnu sigurnost za Izrael i Libanon", dodao je Prodi. SAD i Izrael ne dijele Prodijev optimizam u pogledu rezultata koji bi se na konferenciji mogli postići i smatraju da ona eventualno može postaviti temelje nekom budućem sporazumu.

SARAJEVO - Bivši bliski suradnik Radovana Karadžića Momčilo Mandić u utorak se pred sucem za prethodno saslušanje Odjela za ratne zločine državnog Suda BiH izjasnio da nije kriv, a optužnica ga tereti za ratni zločin protiv civilnog nesrpskog stanovništva. Optužnica, koju je podnijelo Tužiteljstvo BiH, navodi da je Mandić u svojstvu pomoćnika ministra unutarnjih poslova tzv. srpske republike BiH (ime koje je prethodilo Republici Srpskoj) rukovodio napadom vojnih i paravojnih snaga u travnju 1992. godine na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutarnjih poslova Republike BiH u sarajevskom naselju Vrace. Prema tvrdnjama bosanskohercegovačkih medija, Mandić je godinama bio angažiran u financiranju mreže zaštitara Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji pomažu u skrivanju te dvojice najtraženijih bjegunaca optuženih za ratne zločine.

BEOGRAD - Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dragan Jočić izjavio je u utorak da je od ponedjeljka počela provedba Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haškim tribunalom a do konca tjedna bit će osnovana i operativna tijela. Ministar je u utorak, 11 godina nakon podizanja optužnice protiv bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, novinarima rekao da je obveza Srbije riješiti pitanje suradnje s Međunarodnim sudom. "To je obveza prema državi i narodu", rekao je Jocić. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica nedavno je u Bruxellesu predstavio Akcijski plan za provedbu pune suradnje Srbije s Haškim tribunalom no detalji toga plana drže se u tajnosti.

TRIPOLI/SOFIJA - Suđenje bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom lječniku, optuženima da su virusom HIV-a zarazili 400 libijske djece, nastavljeno je u utorak u Tripoliju, no sud nije dopustio iznošenje mišljenja stranog stručnjaka, objavio je bugarski radio. Tijekom ročišta koje je trajalo samo jedan sat, odbijen je zahtjev odvjetnika bugarskih sestara da se u spis uvede mišljenje međunarodnog eksperta. Obrana je time željela objasniti razloge koji stoje iza epidemije AIDS-a u dječjoj bolnici u Bengaziju 1999. godine. Libijski sud dosad je priznavao samo mišljenje domaćih liječnika na temelju kojega su bugarske medicinske sestre 2004. godine osuđene na smrtnu kaznu. Vrhovni je sud u prosincu prošle godine poništio tu presudu zbog neregularnog suđenja i naredio ponovni postupak.

KUALA LUMPUR - Južnoazijske države pozvale su u utorak na održavanje šesterostranih pregovora kojima bi se riješio međunarodni spor oko sjevernokorejskog nuklearnog programa. Asocijacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) želi tijekom ovoga tjedna ugostiti šesterostrane pregovore na marginama sastanka o globalnoj sigurnosti koji se održava u Maleziji. "Pozivamo ih da sjednu za stol", izjavio je malezijski ministar vanjskih poslova Syed Hamid Albar nakon ministarskog sastanka na kojem sudjeluju predstavnici deset zemalja članica ASEAN-a. Svih šest država uključenih u pregovore - dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Japan i Rusija - prihvatile su poziv na regionalni forum ASEAN-a na kojem će zemlje članice i predstavnici svjetskih sila razgovarati o pitanjima globalne sigurnosti.

PARIZ - Francuska bi trebala izdati dozvole boravka za oko 6.000 ilegalnih imigranata, ali će ih dvostruko više protjerati u skladu s novim imigracijskim pravilima, najavio je u ponedjeljak francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy. On je postrožio pravila o prebivalištu nakon što su u siromašnim predgrađima u kojima većinom žive imigranti prošle godine izbili veliki prosvjedi i sukobi. Vlada je odlučila iskoristiti djecu registriranu u francuskim školama kao način da se uđe u trag obiteljima koje nemaju dozvole boravišta. Sarkozy se ranije založio da se protjeraju mladi i njihovi roditelji tijekom školskih praznika. Međutim, ta je kampanja izazvala negodovanje, a protivnici su optužili Sarkozya da cilja na slabe i nemoćne kako bi zadobio glasove desnih tvrdolinijaša. Sarkozy je naime izgledni kandidat konzervativaca na predsjedničkim izborima koji se sljedeće godine trebaju održati u Francuskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙