FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 25. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZADAR - Zadarska policija tijekom noći i jutros privela je četiri osobe s područja Zadarske županije zbog utemeljene sumnje da su rano jutros bacali kamenje na obiteljske kuće u Biljanima Donjim kod Benkovca, a Srpsko narodno vijeće (SNV) navodi da se radi o povratničkim srpskim obiteljima. U priopćenju policije se navodi da je oko 2,50 sati zaprimljena dojava prema kojoj u Biljanima Donjim više nepoznatih osoba baca kamenje na obiteljske kuće, a nakon njihova odlaska izbio je i požar na površini 300 x 100 metara u kojem su gorjeli suha trava i nisko raslinje. Na kućama su nastala oštećenja, navodi policija, koja ističe da su policijski službenici intervenirali brzo i zatekli osumnjičene. U svom priopćenju SNV-a navodi da je kuće srpskih povratnika opkolilo 4 do 5 nasilnika koji su tijekom napada prijetili i skandirali "Di ste četnici" i "Idite ća!".

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić najoštrije osuđuje izgred koji se noćas dogodio u Biljanima Donjim, selu u zadarskom zaleđu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike. Ono što je učinila nekolicina izgrednika kamenujući kuće hrvatskih građana srpske nacionalnosti i podmećući požar izravan je napad na proklamiranu politiku suživota i stvaranja uvjeta za povratak u sigurnosti svih koji su u vrijeme rata napustili Hrvatsku. Hrvatska kao država ravnopravnih građana koji ne će ni na kojoj osnovi biti diskriminirani i kao država zasnovana na snošljivosti i poštivanju ljudskih i manjinskih prava - cilj je od kojega se ne može i ne smije odustati, i radi naše vlastite budućnosti, i radi našeg mjesta u ujedinjenoj Europi, smatra predsjednik Mesić.

ZAGREB - Predstavništvo Ureda Visoko povjerenika UN za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj oštro osuđuje najnovije, opetovane napade na povratnike srpske nacionalnosti u Biljanima Donjim u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz te organizacije. "Takvi se incidenti ne smiju tolerirati i UNHCR pozdravlja pravodobnu i učinkovitu intervenciju vatrogasaca i djelatnika nadležne policijske postaje, te vjeruje da će svi počinitelji biti odgovarajuće sankcionirani u skladu s hrvatskim zakonima", izjavio je, navodi se u priopćenju, zamjenik predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn.

OSIJEK - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš podnio je danas zagrebačkom Općinskom sudu privatnu tužbu protiv Vjenceslava Billa za klevetu. U tužbi, dostavljenoj medijima, Glavaš ističe kako je Bill 23. srpnja ove godine dao izjavu na Radiju 101 u kojoj je "iznio evidentno klevetničke insinuacije" protiv njega (Glavaša). U tužbi se navodi kako je Bill rekao: "Iz onoga što znam od 1991., siguran sam da se trebam bojati, a postoji i mogućnost da Faber (načelnik osječko-baranjskog PU-a) dobije bombu u dvorište ili u auto, kamen u prozor ili da ga pogodi srpski snajper. Na žalost, srpskih snajpera više nema, ali naći će se za Fabera." Glavaš smatra da je Bill "jasno i očito" aludirao na njega "kao bivšu i sadašnju potencijalnu opasnost u tome pravcu" te da je time iznio neistinu koja može štetiti njegovoj časti i ugledu, odnosno da je Bill počinio kažnjivo djelo klevete.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da u slučaju navodnih nepravilnosti u poslovanju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ne bi prigovarao Caritasu, već institucijama koje su morale voditi računa o poslovanju te karitativne organizacije. "Tu su zakazali kontrolni mehanizmi. Uvijek sam tvrdio da Hrvatska nije bila dovoljno organizirana kao država vladavine prava, da se često puta zakon zaobilazio, da su često puta zakoni selektivno primjenjivani. U ovom slučaju radilo se upravo o selektivnoj primjeni jer se nekoga kontroliralo, a nekoga nije", rekao je Mesić za posjeta telekomunikacijskoj tvrtki Vipnet na zagrebačkom Žitnjaku. "Ovo je poruka institucijama da moraju funkcionirati", dodao je Mesić.

MARIJA BISTRICA - Predsjednik Stjepan Mesić sa suradnicima danas je prijepodne posjetio Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. U pratnji rektora Svetišta Zlatka Korena i županijskog i općinskog vodstva sa zagorskom županicom Vlastom Hubicki i načelnikom Stjepanom Muhekom na čelu Mesić je razgledao bistričku baziliku i crkvu na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca. Mesić je nakon zatvorena sastanka s članovima Općinskog poglavarstva i svojega prvog službenog posjeta Mariji Bistrici istaknuo: "Turističke mogućnosti Marije Bistrice su velike jer privlači domaće i strane goste, a velike su mogućnost za razvoj i drugih gospodarskih djelatnosti. Jedina je zapreka loša prometna povezanost koja će, kako sam doznao u razgovoru s općinskim vodstvom, uskoro biti prevladana".

SINJ - Odlukom nove Uprave Viteškog alkarskog društva trojica trofejnih alkara koji su isključeni iz alkarskih natjecanja od 2001. godine, zbog toga što su se javno usprotivili "gruboj politizaciji Alke i vrijeđanju predsjednika Republike Stjepana Mesića", ponovno su vraćeni u alkarsku četu. Riječ je o Ognjenu Preostu, peterostrukom pobjedniku Alke, Stipi Breki, koji je četiri puta bio pobjednik, te Ivici Periću pobjedniku Alke 2001. godine, kojemu je alkarska Uprava zabranila primiti darove tadašnjega pokrovitelja predsjednika Stjepana Mesića, koji je na završnim svečanostima bio izvrijeđan. Dogovor o vraćanju tih alkara u alkarsku četu, postignut je na današnjem zajedničkom sastanku članova Uprave VAD-a i trojice alkara, čime je nova Uprava priznala da nije bilo temelja za isključenje te trojice trofejnih kopljanika.

ZAGREB - Sindikati javnih službi u današnjem su otvorenom pismu pozvali hrvatsku Vladu na otpočinjanje pregovora o plaćama u javnim službama, obnovi Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike, kao i pregovore o ostalim materijalnim pravima zaposlenika u javnim službama. Sindikati ističu kako Vlada već dvije godine za redom nije uspjela potpisati kolektivni ugovor o osnovici za plaće i materijalnim pravima, te podsjećaju kako u deset godina prije toga, nije bilo godine u kojoj takav kolektivni ugovor nije bio potpisan s prethodnim vladama. To po njihovoj ocjeni ne samo da ima negativne učinke na materijalni status zaposlenika, već je istovremeno i loša poruka gospodarstvu, s kojom se kolektivno pregovaranje ne potiče.

ZAGREB - Nakon više od sto godina djelovanja Umjetničkoga paviljona (1898.) ovih su dana počeli radovi na Paviljonu za koje je grad Zagreb odobrio devet milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Milan Bandić u prigodi današnjeg posjeta Paviljonu. Riječ je o zamjeni staklenog krovišta, obnovi električnih vodova, uvođenju nove rasvjete i obnovi pročelja. Gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo početkom radova, rekavši da je Paviljon zaštitni znak glavnoga grada. Dodavši da će grad Zagreb uskoro riješiti i odnos Paviljona i restauranta koji se nalazi u prizemlju zgrade, ustvrdio je kako je nedopustivo da se u taj restaurant dolazi "mercedesima" na kavu jer je "Trg kralja Tomislava mjesto koje zaslužuje dignitet".

ZAGREB - Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac neprihvatljivima je danas ocijenila medijske istupe državnog tajnika u Ministarstvu prometa Dražena Bregleca, koji je izjednačavanje prava vlasništva s pravom upravljanja distribucijsko-telekomunikacijskom kanalizacijom (DTK) nazvao politikantstvom. Holjevac se, na konferenciji za novinare, još jednom zauzela da upravljanje DTK-om preuzmu gradovi, jer je, kaže, to preduvjet razvoja telekomunikacijske infrastrukture. Ideju Agencije za telekomunikacije da se naknade za korištenje DTK deponiraju na poseban račun dok se ne utvrdi vlasništvo, Holjevac smatra prihvatljivom samo u slučaju da DTK-om za to vrijeme upravljaju jedinice lokalne samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙