FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede danas u sklopu mjera kojima je cilj spriječiti širenje klasične svinjske kuge nastavlja s usmrćivanjem zaraženih svinja, u krugu od tri kilometra od Borova, žarišta zaraze te bolesti. Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Mladen Pavić rekao je Hini da je ovog vikenda dovršen popis svinja u krugu od tri kilometra gdje je u 1001 domaćinstavu ukupno pobrojano 15.500 svinja, čija je krv poslana na analizu. Dosad je putem analize krvi utvrđeno da je od ukupnog broja popisanih zareženo više od 500 svinja. Do danas je usmrćeno 250 svinja, a jutros je počelo usmrćivanje još 264 zaražene svinje. Samo u jednom domaćinstvu u Borovu danas ih je eutanizirano 160 svinja. Pavić je kazao da, ovisno o rezultatima analize krvi, znat će se koliko će još životinja biti usmrćeno, a svi vlasnici bit će obeštećeni.

PULA - Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Instituta "Ruđera Boškovića" i Istarske županije potpisali su danas u Puli Pismo namjere o promicanju i razvoju znanosti i visokog školstva u Istri te unaprjeđivanju znanstveno-tehnološke suradnje. Riječ je o namjeri osnivanja novog centra za područja znanosti o moru, biomedicine i genetike, s posebnim naglaskom na istraživanju i razvoju izvornih istarskih poljoprivrednih kultura. Kako se danas čulo, novi centar sa sjedištem u Bujama, u bivšoj zgradi osnovne škole, trebao bi biti otvoren za dvije godine.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj je konferenciji za novinare u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu najavio kako će hrvatska Vlada osigurati novac za nabavku dvaju novih istraživačkih brodova za potrebe splitskog i Instituta za more i priobalje sveučilišta u Dubrovniku. Investicijski ciklus, vrijedan oko 18 milijuna kuna, trebao bi završiti do 2008. godine, rekao je Primorac, na način da će Vlada za gradnju brodova izdvajati novac u tri dijela kroz tri godine, a s 25 posto u financiranju će sudjelovati instituti u Splitu i Dubrovniku. Dva instituta dobit će nove istraživačke brodove, opremljene najsofisticiranijom tehnologijom i suvremenim laboratorijima, što predstavlja prvo financijsko ulaganje u oceanografiju nakon više od pola stoljeća, istaknuo je ministar Primorac.

SPLIT/KOMIŽA - Do kraja ovoga ili najkasnije u početku idućega tjedna počet će se uklanjati onečišćenje mora, odnosno crpljenje goriva iz grčkog broda "Vassilios T.", potopljena kod Komiže na Visu još 1939., iz kojega je gorivo počelo curiti prije gotovo mjesec dana, potvrdio je pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštitu mora Tomislav Miletić. Koordiniranu akciju, koja bi trebala trajati 20-ak dana, provode tri ministarstva - kulture, zaštite okoliša i mora. Gorivo je poslano na analizu u Inu i po prvim nalazima riječ je o mazutu, premda se to još ne može pouzdano potvrditi, rekao je Miletić. Nije poznata ni količina, premda su se u javnosti pojavile pretpostavke o 100 tona.

ZADAR - Predstavljanjem novoizabranog vodstva, danas je u Zadru završila 6. konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa. Novi predsjednik, umjesto dosadašnjeg Šimuna Šite Ćorića, poznati je hrvatski iseljenik - povratnik Boris Mikšić za kojega je, kako se čulo na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sjemeništu Zadarske nadbiskupije, glasovalo više od 90 posto nazočnih sudionika Konvencije. Novi predsjednik Boris Mikšić rekao je da je iseljena Hrvatska zlato koje treba znati upotrijebiti, što, rekao je, hrvatski političari očito ne znaju. Mikšić je rekao da će novo vodstvo Hrvatskog svjetskog kongresa međutim znati, te da će povezati Hrvate iz iseljene s domovinskom Hrvatskom.

RIJEKA - Grad Opatija, općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga u načelu, ali uz uvjet neophodnih jamstava, prihvaćaju Vladinu ponudu o preuzimanju 25 plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela (LRH) i planiraju osnovati društvo s ograničenom odgovornošću koje bi upravljalo tim paketom dionica, kazao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Amir Muzur. Glavni uvjet za preuzimanje dionica bit će Vladino jamstvo da, ako izgubi bilo koji od sadašnjih sudskih sporova, svoje dugove ne će namirivati iz paketa dionica prepuštenih lokalnim jedinicama. Lokalne jedinice tražit će da se takva odredba unese u sporazum o prijenosu dionica koji bi uskoro trebao biti sklopljen, kazao je Muzur.

RIJEKA - Uza slovenski granični prijelaz Starod u srpnju i kolovoz gradit će se novi granični prijelaz, pa će zbog miniranja terena povremeno biti zatvoren i granični prijelaz Pasjak na hrvatskoj strani, priopćeno je danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Radovi su počeli danas, a prva miniranja predviđena su za 25. i 26. srpnja. Po dogovoru oba prijelaza redovito će se zatvarati svaki dan od 13,30 do 14 sati, osim subote i nedjelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙