FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Predstavnici slovenske Civilne inicijative za granicu u Istri u ponedjeljak su pokušali ukloniti betonske žardinjere s takozvanog Jorasova puta, kojim je on ilegalno prelazio hrvatsko-slovensku granicu u Plovaniji, no nakon razgovora s hrvatskom policijom su od toga odustali, izvijestila je Radio Slovenija. Kako je objasnio predstavnik incijative Danijel Starman, ujedno i Jorasov odvjetnik, hrvatskoj su strani dali tri dana vremena da ukloni žardinjere ili će ih u protivnom ponovno pokušati sami ukloniti u četvrtak.

BRUXELLES - Nekoliko zemalja Europske unije spremno je svoje vojnike ustupiti za mirovne snage u Libanonu, ali još ostaje pitanje hoće li te snage moći u potpunosti provesti svoju misiju, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana nakon susreta s vođom libanonske parlamentarne većine Saadom Haririjem u Bruxellesu. Solana nije, međutim, znao reći tko će, u slučaju razmještanja snaga, biti odgovoran za razoružavanje Hezbollaha. Prema njegovim riječima, svrha operacije bila bi primijeniti rezoluciju 1559 Vijeća sigurnosti UN-a koja je dovela do povlačenja sirijskih snaga iz Libanona i kojom se traži razoružavanje milicija, uključujući i Hezbollah.

RIM - Načelnik rimske policije Achille Serra predstavio je danas sigurnosni plan koji će biti proveden u tijeku održavanja međunarodne konferencije o Libanonu u srijedu u Farnesini, sjedištu Ministarstva vanjskih poslova. Achille Serra je prostor oko Farnesine nazvao "zonom poštivanja", a ne "crvenom zonom", kako su nazivani prostori opće sigurnosne blokade kad je riječ o nekim međunarodnim događajima. Konferencija počinje u srijedu u 9,30 i završava u 14,30 sati te će se u cijelosti održati u zgradi talijanskog Ministarstva vanjskih poslova. Izaslanstva s ukupno 200 do 250 članova iz 18 zemalja i međunarodnih ustanova stići će u zračnu vojnu luku Ciampino i po potrebi u vojnu bazu Pratica di Mare. Sudeći po onome što je kazao Achille Serra, na konferenciji ne će biti izraelskog izaslanstva.

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu kojom je, po tužbi Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz 1998. godine, država dužna sedmorici 1995. godine prisilno mobiliziranih izbjeglica iz Hrvatske isplatiti odštetu od oko 29 tisuća eura ukupno. Kako je u ponedjeljak priopćio Fond za humanitarno pravo, tom je odlukom Vrhovni sud Srbije potvrdio odgovornost Srbije za kršenje slobode i povredu prava izbjeglica zajamčenih Konvencijom o statusu izbjeglica.

GAZA - Izraelska granata koja je u ponedjeljak pala u blizini skupine ljudi okupljenih ispred stambene zgrade u sjevernom dijelu pojasa Gaze ubila je najmanje troje i ranila još nekoliko osoba, rekli su svjedoci. Još nije poznato jesu li poginuli civili ili militanti. Napad se dogodio u Beit Lahiyi blizu granice s Izraelom, odakle militanti često ispaljuju rakete na Izrael. Izrael je u gotovo jednomjesečnoj ofenzivi u Gazi ubio 118 Palestinaca. Glasnogovornica izraelske vojske je rekla da provjerava incident no izjavila je da su u ponedjeljak ispaljivane topničke granate na palestinske militante koji su iz gusto naseljenih civilnih područja na sjeveru Gaze na Izrael ispaljivali rakete Qassam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙