FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 22. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

KAIRO - Francuski i egipatski ministri vanjskih poslova, Philippe Douste-Blazy i Ahmed Abul-Gheit, pozvali su u subotu Hezbollah i izraelsku vojsku na hitan prekid vatre. Ovo bi trebao biti prvi korak prema smirivanju nasilja u kojem je život izgubilo oko 350 civila u Libanonu i Izraelu i koje je teško pogodilo libanonsku infrastrukturu, izjavili su ministri. "Ne možemo zamisliti da bi se nastavila takva situacija s bombardiranjem civila i infrastrukture u Libanonu i s ispaljivanjem raketa na izraelske gradove", kazao je Abul-Gheit. Douste-Blazy je pozvao na potpuno razoružavanje Hezbollaha nakon postizanja primirja, jer bez njega neće biti mira niti političkog rješenja.

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier otputovao je u subotu na razgovore s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, palestinskim čelnicima i egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Abul-Gheitom povodom eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Dvodnevi put započinje u subotu u Kairu gdje će Steinmeier razgovarati sa svojim egipatskim kolegom Abul-Gheitom. Steinmeier bi se trebao sastati s Olmertom i izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni u nedjelju, navodi su u priopćenju njemačke vlade. Nakon susreta s izraelskim čelnicima u nedjelju očekuje se da će se njemački ministar sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

JERUZALEM - Libanonski gerilski pokret Hezbollah ispalio je u subotu najmanje 10 raketa na gradove u sjevernom Izraelu i pritom je ranjeno 10 ljudi i oštećene su dvije kuće, priopćili su liječnici i izraelska vojska. Kuća u gradu Carmielu, udaljenom oko 15 kilometara od libanonske granice, izravno je pogođena raketom i u tom su napadu dvije osobe lakše ozlijeđene, kazali su liječnici. Druge rakete pogodile su gradove Nahariya i Rosh Pina koje su bliže libanonskoj granici. Izraelski vojnici gomilaju se na granici i pripremaju za moguću kopnenu ofenzivu velikih razmjera protiv gerilaca Hezbollaha u južnom Libanonu. Manje postrojbe izraelske vojske već djeluju na tom području preko granice, priopćila je vojska iako je opisala te operacije kao ciljane upade a ne pravu kopnenu ofenzivu.

TYR - Izraelska vojska od prije tri dana drži položaje u dva sela na libanonskom teritoriju, nedaleko od granice između dvije zemlje, izjavio je glasnogovornik Privremenih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL) Milos Streuger. "Izraelci su u Libanonu već tri dana i stacionirani su na dva mjesta", kazao je Streuger, preciziravši da se radi o selima Mrouahine i Maroun al-Aras. Prema njegovim riječima, Izraelci nisu u tim mjestima razmjestili nikakve veće snage. Izraelska je vojska potvrdila da je "u tijeku znakovitija kopnena operacija na određenim točkama južnog Libanona".

DAMASK - Sirijske državne novine oštro su kritizirale u subotu izjavu američke državne tajnice Condoleezze Rice koja je rekla da njezina zemlja ne podržava postizanje trenutnog primirja u Libanonu. "Nismo iznenađeni da je odluka o odbacivanju primirja stigla iz Washingtona i Tel Aviva, budući da je to američki rat s izraelskim sredstvima", pišu novine Tishrin u uvodniku. Rice, koja putuje ovog vikenda u sukobima zahvaćenu regiju, izjavila je u petak da će poduzeti napore za postizanje "stabilnosti i trajnog mira", a ne za trenutačni prekid vatre na koji je pozvao veći dio ostatka svijeta. Primirje između Izraela i gerilaca Hezbollaha u Libanonu bilo bi "lažno obećanje" ako se ne riješe glavni uzroci sukoba, kazala je Rice.

PANGANDARAN - Prema najnovijem službenom izvješću, u tsunamiju koji je u ponedjeljak pogodio južnu obalu indonezijskog otoka Jave poginule su 654 osobe, izvješćuje u subotu France Presse. U toj je prirodnoj katastrofi ozlijeđeno 978 ljudi, a 329 ih se smatra nestalim, objavila je Nacionalna koordinacijska agencija za katastrofe. Među poginulima je pet stranih državljana. Uzrok tsunamija je bio podvodni potres magnitude 7,7 s epicentrom u Indijskom oceanu, u vodama južne obale Jave, objavio je Američki nacionalni institut za geofiziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙