FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

SUBOTICA - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u petak prigodom susreta s Hrvatima u Subotici očekivanje da će ovoj zajednici biti osigurana izravna zastupljenost u Skupštini Srbije za koju se neuspješno zalažu već godinama.

"Mislim da bi (u odnosu na postojeća rješenja) trebalo ići korak dalje. Imam povjerenja u predsjednika Vlade i države da će se to pitanje još kvalitetnije riješiti", izjavio je Sanader.

Dodao je kako je zadovoljan dosadašnjim tijekom razvoja međudržavnih odnosa, uključujući i "tretman manjina".

"Ova srbijanska vlada je učinila dosta na tom planu i mislim da idemo u dobrom smjeru", zaključio je Sanader u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo" gdje je proveo sat vremena razgovarajući s okupljenim bačkim Hrvatima.

Ovom susretu prethodio je sastanak iza zatvorenih vrata s dijelom vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća i Predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u sjedištu subotičke lokalne samouprave u čijem vodstvu ima i političkih predstavnika hrvatske manjine.

Nakon sastanka koji je ocijenio povijesnim predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je izjavio kako poslije današnjeg Sanaderovog posjeta Srbiji postoje nagovještaji da će se otvorena pitanja statusa ove zajednice početi riješavati.

RIM - Papa Benedikt XVI. pozdravio je u petak otvaranje humanitarnog koridora prema Libanonu i kazao kako se nada da bi odmah potom moglo biti zaključeno primirje.

"Mislim da je otvaranje humanitarnog koridora već pozitivna činjenica. Nadamo se da će smjesta uslijediti primirje", kazao je Papa novinarima u Les Combesu (Val d'Aoste) gdje provodi odmor.

Benedikt XVI. je spomenuo i dan molitve u korist mira na Bliskom istoku, na koji je pozvao vjernike u nedjelju.

"To je gesta pred Bogom ali koju uviđaju i ljudi. Nadam se da će na to tako gledati i politički dužnosnici", kazao je on.

BUCKLEY AIR FORCE BASE - Američki predsjednik George W. Bush i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u petak telefonski, na njezinu inicijativu, o humanitarnoj situaciji u Libanonu, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak o naporima koje treba poduzeti radi suočavanja s rastućom humanitarnom krizom u Libanonu", priopćila je Bijela kuća.

"Diskutirali su o načinima suradnje s libanonskom vladom oko humanitarnih potreba Libanonaca i skorašnjem putovanju u to područje državne tajnice Condoleezze Rice", kazao je Frederick Jones, glasnogovornik savjetnika za nacionalnu sigurnost.

NEW YORK - Francuska je u petak ponovila apel za hitnim prekidom neprijateljstava u Libanonu ustvrdivši kako ne može biti vojnog rješenja sadašnje krize.

"Francuska ponavlja apel za hitan prestanak neprijateljstava kako bi se izbjegle nove patnje pučanstva i dala prilika pronalaženju diplomatskog rješenja", kazao je veleposlanik Francuske Jean-Marc de La Sabliere na javnoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku.

"Naše uvjerenje je da ne može biti vojnog rješenja. Izraelske vojne operacije slabe vojni kapacitet Hezbollaha, ali one hrane i mržnju", kazao je on.

PRIŠTINA - Pregovarački tim Kosova odredio je u petak sastav izaslanstva Kosova koja će otputovati u Beč u ponedjeljak na sastanak na visokoj razini između Prištine i Beograda.

Kosovsko izaslanstvo na prvim izravnim pregovorima sa Srbijom, 24. srpnja u Beču čine predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Agim Qeku, predsjednik Skupštine Kosova Kole Berisha, predsjednik Demokratske stranke Kosova Hashim Thaqi i čelnik Reformističke stranke Kosova "Ora" Veton Surroi.

Zajedno s petočlanim izaslanstvom u Beč će otputovati i 10 pregovarača koji su dosad vodili do sada tehničke razgovore sa srpskom stranom. Srpski pregovarački tim dogovorio je danas da na pregovorima u Beču sudjeluju predsjednik vlade Srbije Vojislav Koštunica i predsjednik Srbije Boris Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙