FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Delo" o rezoluciji Slovenske pučke stranke

LJUBLJANA, 12. srpnja 2006. (Hina) - Ljubljanskom "Delo" u srijedu donosi više priloga i izjava vezanih uz prijedlog Slovenske pučke stranke (SLS) da parlament donese posebnu rezoluciju o granici s Hrvatskom koja bi u novim pregovorima poslužila kao pregovaračka osnova slovenskoj strani.
LJUBLJANA, 12. srpnja 2006. (Hina) - Ljubljanskom "Delo" u srijedu donosi više priloga i izjava vezanih uz prijedlog Slovenske pučke stranke (SLS) da parlament donese posebnu rezoluciju o granici s Hrvatskom koja bi u novim pregovorima poslužila kao pregovaračka osnova slovenskoj strani.

Predsjednik SLS-a Janez Podobnik izjavio je da rezolucija nije potez njegove stranke pred jesenske parlamentarne izbore nego želja da stajališta iz koalicijskog ugovora stranaka koje sudjeluju u sadašnjoj vladi pretoče u jaču poziciju Slovenije kroz institucije sustava.

Koalicijski partneri SLS-a u vladi rezervirani su prema prijedlogu Pučana kojima u prvom redu prigovaraju da su slabo tempirali svoj prijedlog rezolucije, pa će o tome u petak na koordinaciji razgovarati sve četiri stranke uključene u koalicijsku vladu premijera Janeza Janše.

Kritičan prema SLS-a bio je u izjavi za "Delo" parlamentarni zastupnik Jože Tanko iz stranke Slovenskih demokrata (SDS) kojima pripada i premijer Janša.

"Po našem su mišljenju u ovom trenutku na području vanjske politike i s Hrvatskom i s Austrijom postavljeni dobri temelji. Bitno je da sva otvorena pitanja sa susjedima rješavamo na tolerantan i racionalan način. Moramo biti svjesni da nikakvi unutarnji odnosi u političkim strankama ne smiju biti iznad interesa države na području međunarodne politike", rekao je Tanko, dodajući da treba lučiti između potreba dnevne politike i državnih interesa, kad se moraju ujediniti sve stranke.

"Naša stranka je u opoziciji bila oštra, ali nije otklanjala suradnju kad se radilo o nacionalnim projektima poput ulaska u EU i NATO", rekao je Tanko.

Prema rezoluciji Pučke stranke bio je kritičan i Alojz Sok, predsjednik zastupničke skupine Nove Slovenije (NSI), druge najjače stranke u vladi.

"Rezolucija ne donosi ništa novo i nema dodane vrijednosti. Sav njen sadržaj već je obuhvaćen koalicijskim ugovorom i Bijelom knjigom o granici s Hrvatskom. Zato smo u našoj stranci mišljenja da nije bilo potrebe da se još jednom to prepisuje", rekao je Tanko. On je dodao da će u pogledu izjašnjavanja o rezoluciji pričekati na sastanak svih stranaka koalicije i parlamentarnu raspravu o rezoluciji.

SLS rezoluciju komentirao je za "Delo" i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič čiji su zastupnici podržali rezoluciju.

"Učinili smo to zato jer smo ocijenili da je bolje išta nego ništa", rekao je za "Delo" Jelinčič, dodajući da je njegova stranka u pogledu granice ambicioznija od Pučana.

"Rezolucija SLS-a govori samo o zaseocima uz Dragonju, a ne i o pitanju cijele Istre, Gorskog Kotara i Međimurja, gdje su također potrebne korekcije granice", rekao je Jelinčič.

A predsjednik Slovenske nacionalne alijanse Marjan podobnik izjavio je da mu je žao što sada neke stranke u vladajućoj koaliciji odbijaju podržati rezoluciju pučana, a posredno je kritizirao i premijera Janeza Janšu.

"Ključni ljudi iz vlade imaju zasluge za ono što su učinili prije 15 godina, ali će zaslužiti i stup srama ako budu i dalje gurali glavu u pijesak i ne iskoriste sve što Sloveniji stoji na raspolaganju da osiguramo slobodan izlaz na otvoreno more, cijeli Piranski zaljev i druge dijelove slovensklog teritorija od Istre do Prekmurja", izjavio je Podobnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙