FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski iseljenici protiv "balkanskog" filma o Sloveniji

LJUBLJANA, 15. lipnja 2006. (Hina) - Slovenski iseljenici u Australiji zatražili su da se film koji njihovu domovinu prikazuje u "balkanskoj" perspektivi skine s programa filmskog festivala u Sidneyu.
LJUBLJANA, 15. lipnja 2006. (Hina) - Slovenski iseljenici u Australiji zatražili su da se film koji njihovu domovinu prikazuje u "balkanskoj" perspektivi skine s programa filmskog festivala u Sidneyu.

Riječ je o filmu "Odgrobadogroba" najuspješnijeg slovenskog redatelja Jana Cvitkoviča (40), koji je za taj film nagrađen na filmskom festivalu u San Sebastianu, a u domovini ga je gledalo rekordnih 100.000 ljudi, piše u četvrtak slovenski tisak.

Australsko-slovenska konferencija (ASK) u otvorenom je pismu premijeru Janezu Janši i ministarstvu vanjskih poslova postavila pitanje da li je Cvitkovič uopće pravi Slovenac kad se tako preziva i zašto se glavni junak u filmu zove "Pero".

Najutjecajnija organizacija australskih Slovenaca i ranije je protestirala protiv filmova koji dolaze iz Slovenije, a sadrže groteskne elemente filmskog "crnog vala" koji je nekad bio karakterističan za jugoslavensku, osobito srpsku kinematografiju, a među slovenskim je redateljima prisutan već desetljeća i ima široku publiku.

"Kako je moguće da vlada u Sloveniji financira i podržava kulturu koju stvaraju ljudi balkanskog mentaliteta čiji su očevi u vrijeme komunističkom režima bili privilegirani?", pitaju u svom pismu slovensku vladu australski Slovenci koji predlažu osnivanje kulturne komisije koja bi brinula da se u svijetu nastupa s radovima u kojima je Slovenija predstavljena kao europska, a ne balkanska država.

"Ovakvi filmovi prikazuju se jedan za drugim, prikazuju Sloveniju u krivom svjetlu, povezujući je s Balkanom i zadnjim balkanskim ratovima", ustvrdio je predsjednik ASK Florijan Falež.

Slovensko mnistarstvo kulture, kako prenosi "Dnevnik", ipak se nije odlučilo za povlačenje filma. Redatelj i scenarist Jan Cvitkovič, čija je filmska priča o profesionalnom piscu pogrebnih govora tako razljutila australske Slovence, najuspješniji je slovenski redatelj, nagrađivan zadnjih godina na više festivala u inozemstvu. Već njegov prvijenac "Kruh i mlijeko" iz 2001. godine nagrađen je na filmskom festivalu u Veneciji "lavom" za debitantsko ostvarenje.

Cvitkovič je zahtjev da se njegov film zbog "balkanskog štiha" ne prikazuje prokomentirao ironično: "Poštujem parapsihološke sposobnosti pripadnika bijele australsko-slovenske rase koji su zaključili da moj film nije primjeren za prikazivanje u Australiji iako film nisu niti gledali".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙