FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 11. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Od jutarnjih sati u Potočarima kod Srebrenice počelo je okupljanje stotina sudionika komemoracije kojom će biti obilježena 11. obljetnica masakra što su ga nad Bošnjacima ovog područja počinile srpske postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Uz velike mjere sigurnosti u okolicu memorijalnog kompleksa gdje će biti održana središnja manifestacija pristižu brojni autobusi i osobna vozila. Uz predstavnike bosanskohercegovačkih i vlasti Federacije BiH očekuje se i dolazak većine veleposlanika akreditiranih u BiH kao i ostalih predstavnika međunarodne zajednice, uključujući i glavnu tužiteljicu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carlu del Ponte. Najviši dužnosnici Republike Srpske najavili su da neće sudjelovati na današnjoj komemoraciji.

JERUZALEM/TOKYO - Izraelski čelnici odobrili su novu fazu ofenzive u Gazi, javio je u utorak izraelski radio, nakon što izraelski premijer i čelnik Hamasa nisu pokazali fleksibilnost u nastojanjima da se zaustavi 13-odnevni krvavi sukob koji je započeo otmicom izraelskog vojnika kojega drže palestinski militanti. Izraelski premijer Ehud Olmert i ministar obrane Amir Peretz dali su zeleno svjetlo novim upadima u Gazu s ciljem da se oslobodi oteti vojnik i zaustave palestinski raketni napadi, javio je radio ne navodeći detaljnije informacije o tome. U ponedjeljak je Hamasov politički čelnik Khaled Mashaal zatražio razmjenu zarobljenika, no Olmert je rekao kako bi to bila "kardinalna pogreška".

ZAGREB/KABUL - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld stigao je u utorak u nenajavljeni posjet Afganistanu kako bi s dužnosnicima afganistanske vlade razgovarao o sve većem nasilju i NATO-ovim planovima da tijekom ovog mjeseca preuzme vojne operacije u južnom dijelu zemlje, prenose svjetske agencije. "Cilj nam je nastaviti jačati naše strateško partnerstvo, prevladati neke stvari koje se pojavljuju s vremena na vrijeme s obzirom na sve veću ulogu NATO-a u zemlji", rekao je za Reuters Rumsfeld. Rumsfeld bi se, među ostalima, trebao sastati i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, prenosi France presse.

SEOUL/TOKYO - Južna Koreja optužila je u utorak Japan za intenziviranje krize u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim projektilima upotrebom provokativne retorike i zahtjevom da se protiv mogućih novih testova koristi i preventivni udar na tu zemlju. Komentari tajnika japanske vlade Shinzoa Abe u ponedjeljak "opasne su primjedbe" koje potkopavaju mir na Korejskom poluotoku i u sjeveroistočnoj Aziji, rekao je glasnogovornik ureda južnokorejskog predsjednika Jung Tae-ho. "Vrlo je opasno da ministri u japanskoj vladi spominju mogućnost preventivnih napada na Korejski poluotok i opravdanost uporabe vojne sile", kaže se u priopćenju ureda južnokorejskog predsjednika, u kojoj se japanski komentari ocjenjuju "opasnim i arogantnim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙