FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Idući tjedan bilateralni screening za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja

ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - U Bruxellesu se u ponedjeljak i utorak održava bilateralni screening za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja u kojem je Hrvatska u dobroj mjeri usklađena s europskom pravnom stečevinom.
ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - U Bruxellesu se u ponedjeljak i utorak održava bilateralni screening za poglavlje Zaštita potrošača i zdravlja u kojem je Hrvatska u dobroj mjeri usklađena s europskom pravnom stečevinom.

Hrvatski pregovarači upoznat će u ovoj fazi Europsku komisiju s pravnim i institucionalnim sustavom Republike Hrvatske u ovom poglavlju, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Nakon prve, eksplanatorne faze screeninga održane početkom lipnja, hrvatski pregovarači kazali su da je Hrvatska u ovom poglavlju u dobroj mjeri usklađena s europskom pravnom stečevinom.

Dio koji se odnosi na zaštitu potrošača trenutačno je u Europskoj uniji u postupku revizije, jer su neke direktive stare preko 20 godina. Problem je u tome što te direktive propisuju samo minimalne standarde, a onda su zemlja članice svaka za sebe različito definirale to područje i Europska komisija sada nastoji što je više moguće unificirati zakonodavstvo i pojačati njegovu provedbu.

Po riječima Vesne Tomljenović, voditeljice radne skupine za ovo poglavlje, Hrvatska je na području zaštite potrošača u zakonodavnom smislu otišla vrlo daleko i usklađenost je negdje oko 80 posto. Preostalo je usklađivanje još s manjim brojem direktiva, a veći dio posla Hrvatsku čeka na uspostavi provedbenih mehanizama.

Drugi veliki dio ovoga poglavlja koji se odnosi na zaštitu zdravlja vrlo je specifično u odnosu na sva ostala poglavlja acquis communautairea. Zaštita zdravlja ljudi u EU regulirana je u raznim poglavljima acquisa, a u ovom poglavlju reguliran je samo jedan dio javnog zdravstva i to u područjima gdje postoje prekogranični utjecaji poput zaraznih bolesti, krvi i krvnih proizvoda, područja transplatacije organa, stanica i tkiva. Sve ostalo je u nadležnosti država članica u kojima su zdravstveni sustavi vrlo različito uređeni.

Europska unija na ovom području još nastoji potaknuti suradnju između država članica, primjerice u prevenciji ovisnosti, zaštiti okoliša, prevenciji karcinoma itd.

Član radne skupine Krunoslav Capak ističe da je Hrvatska u nekim dijelovima ovoga poglavlja potpuno usklađena, a u nekim djelomično.

Relativno najmanje posla Hrvatsku očekuje na području zaraznih bolesti.

Nakon završetka bilateralnog screeninga, Europska komisija izradit će Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙