FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 5. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Talijanska policija uhitila je u srijedu ujutro operativnog direktora talijanske tajne službe SISMI Maura Mancinija, na osnovu naloga milanskog tužiteljstva koje vodi istragu oko otmice egipatskog građanina Abu Omara u Milanu, a koju su proveli agenti američke tajne službe CIA. Otmicu Abu Omara, do koje je došlo u veljači 2003., američki agenti CIA-e proveli su u suradnji s talijanskom tajnom službom. Bivša talijanska vlada premijera Silvija Berlusconija uvijek je opovrgavala da su talijanske vlasti bile upoznate s otmicom egipatskog građanina, ali današnje uhićenje čovjeka broj dva talijanske tajne službe potvrđuje da je Italija bila upoznata s operacijom američke tajne službe na talijanskom teritoriju. Tužiteljstvo u Milanu traži i uhićenje 22 agenta CIA-e zbog otmice egipatskog građanina, kojega su Amerikanci smatrali povezanim s terorističkim organizacijama.

KABUL - Nekoliko bombaških napada potreslo je u srijedu Kabul, usmrtivši najmanje jednu osobu i ranivši više od 40, samo 24 sata nakon dvaju sličnih napada u glavnom gradu Afganistana. Četrdesetak afganistanskih vojnika ranjeno je, većina lakše, u eksploziji bombe skrivene u ručnim kolicima pri prijelazu autobusa na jugu grada u srijedu ujutro, objavilo je ministarstvo obrane. Približno sat vremena kasnije, na sjeveru glavnog grada, druga bomba, također skrivena u kolicima, usmrtila je jednu osobu, a četiri ranila, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Bomba je bila usmjerena na autobus afganistanskih dužnosnika.

SARAJEVO - Svi računi sarajevske naftne tvrtke Energopetrol od utorka su blokirani jer je Bank Austria Creditanstalt aktivirala mjenicu na dvadeset milijuna konvertibilnih maraka (oko 10 milijuna eura), izvijestio je u srijedu sarajevski Dnevni avaz. List piše kako je to zapravo početak aktiviranja hipoteke nad najvrijednijim dijelom imovine Energopetrola, što može imati nesagledive posljedice po opstanak te tvrtke. Uprava Energopetrola o blokadi računa informirala je Vladu Federacije koja vodi pregovore s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o privatizaciji sarajevske naftne tvrtke. Predsjednica vladina povjerenstva za pripremu ugovora o kupoprodaji Energopetrola Kasema Ćatović potvrdila je kako nakon aktiviranja bankovne mjenice više neće moći biti nikakvih isplata s postojećih računa.

SARAJEVO - Stručna skupina Bosne i Hercegovine, zadužena za identificiranje granice s Republikom Hrvatskom, priprema posebni elaborat o razgraničenju kod Neuma, koji će poslužiti kao odgovor na zahtjev hrvatske strane za preispitivanje granične crte na tom području, potvrdio je Mugdim Čukle, član Državnog povjerenstva za granice BiH. Kako ga u srijedu citira sarajevsko Oslobođenje, Čukle je pojasnio kako su članovi ovog radnog tijela nedavno boravili u Neumu gdje su preispitivali utemeljenost zahtjeva hrvatske vlade. Članovi skupine kontrolirali su katastarske činjenice, podatke o plaćanju poreza i druge argumente korištene tijekom prethodnog utvrđivanja granice sa RH. Čukle je podsjetio kako je definiranje granice proces koji je trajao pune dvije godine te stoga cijeni kako je malo vjerojatno da bi se granična crta mogla mijenjati.

BRUXELLES - Pregovori između Europske unije i Irana o poticajima za okončanje nuklearnog spora, koji su trebali početi u srijedu, odgođeni su za tjedan dana, izjavio je jedan iranski dužnosnik. "Sastanak je odgođen za idući tjedan. Oni (iransko izaslanstvo) neće doći (u Bruxelles) danas", rekao je za Reuters visoki iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da je iranski pregovarač Ali Larijani otkazao put u Belgiju "zbog nekih razloga". Ured Javiera Solane, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, koji se trebao sastati s Larijanijem, nije mogao reći kada će se sastanak održati. Larijani je trebao dati Solani neslužbeni odgovor na paket poticaja koji je međunarodna zajednica ponudila Iranu u zamjenu za iransko odustajanje od obogaćivanja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙