FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavio se zalagati za provedbu referenduma kojim bi se utvrdila mogućnost izdvajanja ovog entiteta iz Bosne i Hercegovine a u rasprave o mogućoj podjeli te države oštrim su se riječima uključili i britanski veleposlanik u Sarajevu Mathew Rycroft te brojni drugi lokalni političari. Na naslovnicama sarajevskih dnevnih listova u srijedu su prenesene riječi što ih je Dodik dan ranije izgovorio tijekom posjeta Novom Sadu kada je ustvrdio da je referendum "jedini izlaz" iz loše situacije. "Ako iz Sarajeva uporno ponavljaju da RS ne treba postojati i da je genocidna tvorevina, dobit će odgovor koji se zove narod i referendum", izjavio je Dodik, citira "Dnevni avaz". "Oslobođenje" navodi da je Dodik ocijenio da bi raspisivanje referenduma u ovom trenutku predstavljalo "političku avanturu" i "juriš na vjetrenjače" s obzirom na to da ga međunarodna zajednica ne bi podržala.

ISLAMABAD - Palestinski ministar vanjskih poslova Mahmud Zahar stigao je u srijedu u Pakistan gdje će razgovarati o suradnji Hamasove vlade i Pakistana, priopćio je jedan dužnosnik. Zahar će se za dvodnevna posjeta sastati s pakistanskim premijerom Shaukatom Azizom i ministrom vanjskih poslova Khursheedom Kasurijem. Bilateralni odnosi i način "na koji Pakistan može pomoći Palestincima", bit će glavne teme razgovora, najavila je Tasnim Alsam, glasnogovornica pakistanskoga ministarstva vanjskih poslova. Vjeruje se da će se Zahar sastati i s pakistanskim predsjednikom generalom Pervezom Musharrafom. Palestinska vlada suočena je sa sankcijama, uglavnom SAD-a, Izraela i nekoliko europskih zemalja jer se Hamas ne odriče nasilja, a Izraelu odbija priznati pravo na postojanje.

WASHINGTON - Osobni podaci o oko 2,2 milijuna aktivnih američkih vojnika, pripadnika Nacionalne garde i rezervnih vojnika, ukradeni su prošlog mjeseca iz kuće jednog vladinog dužnosnika, potvrđeno je u utorak iz Pentagona. Pentagon je priopćio da to znači da se gotovo kompletno osoblje američkih vojnih snaga nalazi pod rizikom krađe identiteta. Kako je priopćeno, osobni podaci - uključujući imena, brojeve socijalnog osiguranja i datume rođenja - najvjerojatnije su bili pohranjeni na istoj informatičkoj opremi koja je sadržavala i podatke o 26,5 milijuna američkih ratnih veterana. Odvjetnici su već izrazili zabrinutost zbog toga što vlada nije osigurala podatke.

DILI - Premijer Istočnoga Timora Mari Alkatiri pristao je na međunarodnu istragu nasilja u toj zemlji, ali odbija odstupiti što traže pobunjenici, rekao je u srijedu predstavnik Ujedinjenih naroda u Istočnome Timoru. Najmlađu državu svijeta zahvatilo je nasilje nakon što je premijer Mari Alkatiri otpustio 600 od ukupno 1.400 vojnika, i to zbog toga što su prosvjedovali zbog navodne diskriminacije protiv vojnika sa zapada zemlje. "On se slaže da se provede istraga uz sudjelovanje međunarodnih istražitelja i tužitelja", rekao je za australski radio Sukehiro Hasegawa, voditelj UN-ova ureda u Istočnome Timoru. "On inzistira na tome da se istina dozna", dodao je Hasegawa. Isprva su se sukobile policija i vojska, ali sada bande mladih s istoka i zapada haraju ulicama glavnoga grada Dilija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙