FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 11. lipnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DHAKA - Više od 150 bangladeških oporbenih čelnika i akivista ozlijeđeno je u žestokim sukobima s policijom dok su pokušavali blokirati glavni grad Dhaku u nedjelju, izjavili su očevici. Prosvjednici su bacali kamenje na policiju u Kanchpuru u predgrađu Dhake, a policija je odgovorila bacanjem suzavca. Pedesetak osoba je uhićeno. U neredima je zapaljeno nekoliko vozila, uključujući i jedan policijski automobil. Nekoliko policajaca je ozlijeđeno, rekli su očevici. Čelnik oporbene lige Awami pozvao je svoje pristaše da se okupe u nedjelju na prilazima gradu kako bi blokirali prijestolnicu. Oporba traži da privremena administracija, koja će biti imenovana kako bi organizirala izbore u siječnju iduće godine, bude vođena političarom koji je prihvatljiv svim političkim skupinama.

JERUZALEM - Palestinski militanti ispalili su u nedjelju ujutro desetak raketa na Izrael iz pojasa Gaze, nakon čega su izraelske snage otvorile paljbu na pojas Gaze pri čemu je ubijen jedan Palestinac, a još su dvije osobe ranjene, doznaje se od izraelskog vojnog i palestinskog sigurnosnog izvora. Nakon izraelskog bombardiranja plaže u Gazi u petak, u kojemu je ubijeno osmero palestinskih civila, među kojima petero članova jedne obitelji, islamistički pokret Hamas prekinuo je jednostrano primirje koje je poštovao godinu i pol dana i nastavio raketne napade na izraelsko područje.

ZAGREB/JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je u nedjelju žaljenje zbog smrti "nedužnih civila" u izraelskom bombardiranju plaže u Gazi u petak, u kojemu je ubijeno osmero Palestinaca, javlja AFP. "Žalimo zbog smrti nedužnih civila", kazao je Olmert na otvorenju sjednice vlade obećavši da će "dokraja rasvijetliti" okolnosti tog događaja. "Ministar obrane naložio je istragu koja će utvrditi točne okolnosti bombardiranja", dodao je premijer koji tijekom dana treba otputovati u London i Pariz. Olmert je odlučno odbacio optužbe da je izraelska vojska namjerno napala palestinske civile.

SARAJEVO - Pregovori posebnog povjerenstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i konzorcija INA-MOL o dokapitalizaciji "Energopetrola" uspješno su okončani i federalna će se vlada na sjednici sljedećeg tjedna izjasniti o konačnom ugovoru kojim bi se potvrdila kupoprodaja sarajevske naftne tvrtke, prenosi u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz". List citira Kasemu Ćatović, predsjednicu vladina povjerenstva za dokapitalizaciju "Energopetrola" koja je kazala kako je konačni dogovor postignut u subotu. "Vladi će biti dostavljen nacrt ovog ugovora nastao poslije višednevnih i mukotrpnih pregovora a konačno izjašnjenje Vlade može se očekivati na sjednici sljedećeg tjedna", izjavila je Ćatović. Ugovorom je predviđeno da konzorcij INA-MOL preuzme 67 posto vlasničkog udjela u "Energopetrolu" koji ima najrazvijeniju mrežu benzinskih crpki u Federaciji BiH. Vlada Federacije BiH zadržala bi 22 posto vlasničkog udjela a mali dioničari 11 posto.

TEHERAN - Iran smatra da su neki prijedlozi šest svjetskih sila, koje ga pokušavaju uvjeriti da zaustavi svoj nuklearni program, neprihvatljivi i stoga će Teheran ponuditi svoje izmjene tih prijedloga, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova. On nije rekao kakve bi promjene Iran mogao zatražiti, ali Teheran je uvijek odbacivao glavni dio prijedloga - odustajanje od obogaćivanja urana. Ako oko toga ne bude postignut dogovor, neće doći do sporazuma. "Trebamo proučiti ponuđeni paket prijedloga. Ima točaka koje su prihvatljive. Ima točaka koje su nejasne, a ima i onih za koje smatramo da ih ne bi trebalo biti", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamiz Reza Asefi.

TEHERAN - Iran je sretan zbog smrti čelnika al-Qaide u Iraku Abua Musaba al-Zarqawija, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova odbacujući navode da je Teheran razmjenjivao obavještajne podatke s Washingtonom koji su pomogli u njegovom pronalaženju. Al-Zarqawi, koji je ubijen u srijedu u američkom zračnom udaru sjeveroistočno od Bagdada, bio je najozloglašeniji vođa pobunjenika u Iraku i izvršio je neke od najkrvavijih napada na šijitske civile. Iran, nearapska zemlje s većinskim šijitima, ima bliske veze sa šijitskim strankama koje sada dominiraju u iračkoj vladi, a koju je al-Zarqawi želio srušiti. "Prirodno je da smo mi, kao i irački narod, sretni zbog tog događaja", rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva Hamid Reza Asefi. "To ne znači da smo mi surađivali sa SAD-om u njegovom pronalaženju. Nismo razmjenjivali obavještajne podatke sa SAD-om", istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙