FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 10. lipnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Amir Peretz u subotu je uputio poruku palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu "izražavajući žaljenje" nakon smrti palestinskih civila u izraelskom bombardiranju dan ranije. "Peretz žali zbog smrti nevinih žrtava i uvjerava svog palestinskog sugovornika da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se u budućnosti izbjegnu takvi incidenti", kazao je glasnogovornik ministra obrane Ilan Ostfeld. Peretz je također ponovio "izraelsku ponudu da omogući medicinsku pomoć žrtvama", dodao je glasnogovornik. Izraelski je ministar obrane prebacio odgovornost za eskalaciju nasilja na palestinske oružane skupine koje su ispaljivale rakete na Izrael s palestinskog teritorija, prenio je isti izvor. Peretz je, kazao je Ostfeld, zatražio od Palestinske samouprave da intervenira i zaustavi takve napade.

BAGDAD - Deset je osoba poginulo u subotu u Iraku, od kojih trojica u atentatu izvedenom na restoran u Bagdadu, a petorica u napadu na jednu mesnicu u sjevernom dijelu zemlje, javlja agencija France Presse pozivajući se na sigurnosne izvore. Bomba je eksplodirala oko 10,00 sati po lokalnom vremenu u restoranu Al Amir u popularnoj četvrti Sadriyah u centru Bagdada. Žrtve su primljene u bolnicu Kindi, gdje je jedan djelatnik kazao da su "tri osobe poginule, a 28 ih je ranjeno". Te su podatke potvrdili i sigurnosni izvori. U Mosulu, gradu s većinski sunitskim stanovništvom, 375 kilometara sjeverno od Bagdada, naoružani su napadači upali u jednu mesnicu i otvorili vatru po djelatnicima pri čemu su petorica ubijena, objavila je lokalna policija. Na jednoj cesti južno od Bagdada dva su civila ubijena, a četvorica su ranjena u dva napada koje su na vozače izveli neidentificirani napadači, objavila je policija u Hilli.

BERLIN - Zemlje članice Europske unije mogle bi istodobno održati glasovanje o europskom Ustavu, izjavio je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u intevjuu za novine Bild am Sonntag. "Mogu si predočiti istodobno održavanje referenduma u svim državama članicama EU-a", rekao je Schuessel u intervjuu koji će biti objavljen u nedjelju. "Ustav bi bio prihvaćen ako bi većina europskog stanovništva i većina država glasovala za njega", dodao je. Međutim, Schuessel, čija zemlja trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a, izjavio je da je na Francuskoj i Nizozemskoj da iznesu prijedloge. Te su dvije zemlje odbacile nacrt Ustava prošle godine nakon čega je došlo do zastoja u njegovoj ratifikaciji.

BANJA LUKA - Unatoč službenoj najavi od prošloga tjedna kako će radovi na obnovi banjalučke džamije Ferhadije otpočeti 10. lipnja, u subotu se iz izvora bliskog Islamskoj zajednici saznaje da se početak obnove odgađa jer "još nije odabran izvođač radova". Pripremni radovi (otkrivanje temelja) dovršeni su prošloga tjedna, a Vlada Republike Srpske je uplatila prvu ratu u iznosu od 150 tisuća eura za obnovu bogomolje koja je sagrađena 1579., a porušena minama u svibnju 1993. godine. Ministar za izbjeglice i raseljene osobe u vladi Republike Srpske Omer Branković izjavio je u subotu kako će obnova banjalučke džamije zasigurno ubrzati povratak Bošnjaka. "Bez obzira na vjeru ili naciju, pokazalo se da se izbjeglice načešće vraćaju kada su obnovljeni porušeni vjerski objekti. Džamija Ferhadija je 1950. godine svrstana u spomenike kulture Bosne i Hercegovine, i spada u objekte svjetske kulturne baštine koji su pod zaštitom UNESCO-a.

RANGOON - Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi u subotu se oporavlja u svom domu, gdje je u kućnom pritvoru, nakon što je imala lakše probavne smetnje, dok u javnosti kruže kontradiktorne informacije o njenoj kratkoj hospitalizaciji. "Prema onom što ja znam, primljena je u bolnicu u petak, ali se već vratila doma", kazao je Nyan Win, glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju (LND), stranke koju je osnovala Aung San Suu Kyi. U petak su SAD objavile zabrinutost zbog hospitalizacije vođe mianmarske oporbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙