FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 04:30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 04:30 sati
ZAGREB, 4. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 04:30 sati

ZAGREB/DEN HAAG

Na početku svjedočenja na haaškom suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne, nekadašnji visoki dužnosnik Republike Hrvatske Josip Manolić u ponedjeljak je rekao da se sa predsjednikom Tuđmanom i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), definitivno razišao u travnju 1994. godine jer se nije slagao sa njegovom politikom prema BiH prenosi agencija Sense.

Neslaganja su se, rekao je Manolić, pojavila nakon tajnog sastanka Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, 25. ožujka 1991. godine.

Nakon sastanka, po Manolićevim riječima, Tuđman je informirao Manolića i Mesića da su se on i Milošević "načelno složili oko pitanja podjele BiH." Manolić se s tim nije slagao jer je, kako je danas svjedočio, smatrao da se moraju prihvatiti "avnojevske granice" i da nije "ni realno ni pametno dirati u njih."

Manolić je Tuđmanove izjave o mogućim obnavljanjima granica Banovine Hrvatske ipak ocijenio "iznošenjem osobnog mišljenja" dodajući kako o pomicanju granica prema BiH nitko nije eksplicitno govorio.

Josip Manolić bi trebao svjedočiti do kraja ovog tjedna.

Nekadašnjem premijeru i predsjedniku HR HB, zajedno s bivšim ministrom policije HR HB Valentinom Čorićem, ministrom obrane Brunom Stojićem, zapovjednicima HVO-a Milivojem Petkovićem i Slobodanom Praljkom, te šefom uprave zatvora i logora HVO-a Berislavom Pušićem, ICTY sudi za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja samoproglašene HR Herceg Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. godine.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odbacio je u ponedjeljak na večer u emisiji "Odmevi" RTV Slovenija prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi se pitanje duga Ljubljanske banke Zagreb moglo riješiti tako da kredit za isplatu duga uzme Ljubljanska banka, a da za kredit jamči Slovenija.

Rupel je rekao da se s time ne slaže, te da je Hrvatska potpisivanjem sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije pristala na pregovore o tom pitanju u okviru sukcesijskih pregovora preko Banke za međunarodna poravnjanja u Baselu.

Predstavnik za sukcesiju slovenske vlade Miha Pogačnik za "Odmeve" je izjavio da Slovenija ne može pristati jamčiti za dug koji je nastao u drugoj državi.

DAMASK

Sirija podržava zahtjev Hamasa za razmjenu zarobljenog izraelskog vojnika za zatvorene Palestince, rekao je sirijski predsjednik Bašar al-Asad čelnicima provladinih stranaka na susretu u ponedjeljak.

"Predsjednik je jasno naveo da to mora biti quid pro quo i da nije razumno očekivati da se izraelski vojnik oslobodi za ništa", rekao je jedan sirijski političar uvjetom da ostane neimenovan.

Izrael je odbio dogovor po kojem bi u početku u zamjenu za informaciju o vojniku oslobodio 400 Palestinki i najmlađih Palestinaca iz svojih zatvora.

LONDON

Simpatizeri Al Qaide pokušali su se infiltrirati u britansku obavještajnu službu MI5, izvijestili su mediji u ponedjeljak.

Al Qaidini simpatizeri pokušali su iskoristiti veliko širenje broja djelatnika službe MI5 kandidirajući se za poslove u toj službi, izvijestio je BBC. No pokušaj je propao jer su sumnjivi kandidati ispali tijekom procesa selekcije koji traje šest do osam mjeseci, izvijestila je postaja pozivajući se na izjave dužnosnika vlade.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova, koje govori u ime službe, odbilo je potvrditi ili zanijekati izvješće.

Broj djelatnika službe namjerava se povećati s 2.600 na 3.500 kako bi se spriječili napadi poput onog prošlogodišnjeg u londonskoj podzemnoj željeznici koji je proveo samoubojica britanski musliman.

WASHINGTON

Savezne vlasti Sjedinjenih Država optužile su bivšeg vojnika SAD-a za ubojstvo četiri člana jedne iračke obitelji i silovanje jedne od žrtava.

Steven Green, star 21 godinu, optužen je i za silovanje 15-godišnje djevojke prije no što je ubio nju i njenu obitelj. Green se pojavio u ponedjeljak pred sudom u Ashevilleu, Sjeverna Karolina, izvijestila je postaja Bloomberg.

Savezni tužitelji tvrde da je Green 12. ožujka došao u kuću ubijene obitelji s još tri vojnika kako bi silovao djevojku.

Green je bio otpušten iz vojske SAD-a zbog "poremećaja osobnosti" a mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu za ubojstva i na doživotnu kaznu zatvora za silovanje, izvijestio je Bloomberg.

Ubojstva za koja je optužen su se dogodila u kući ubijene obitelji u Mahmudiyahu, južno od Bagdada, a vojska SAD-a u petak najavila istragu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙