FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 3. srpnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB/DEN HAAG - Haški sud (ICTY) odgodio je suđenje hrvatskom novinaru Josipu Joviću za utorak 11. srpnja, zbog toga što se optuženi novinar nije pojavio na raspravi koja se trebala održati u ponedjeljak prijepodne. Rasrpava će, prema najavi sudaca, trajati pola dana, a ako se optuženi ne pojavi na raspravi, izdat će se uhidbeni nalog te će optuženi ostati u pritvoru do nove rasprave. Josip Jović nije se pojavio na raspravi zbog nemogućnosti organiziranja skrbi za suprugu nepokretnu nakon loma noge, objasnio je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik. Kako je objasnio Krsnik, Centar za socijalnu skrb, kojemu su se obratili za pomoć, nije do subote uspio pronaći osobu koja bi se brinula za Jovićevu suprugu. Na primjedbu suca Iana Bonomyja da je od 15. lipnja bilo i više nego dovoljno vremena da se organizira skrb, Krsnik je napomenuo da je Jović "pod stresom" te da je pitanje bi li bio sposoban pratiti raspravu. Tužitelj je od suda zatražio da odmah izda uhidbeni nalog.

MEXICO - Objava rezultata predsjedničkih izbora u Meksiku odgođena je za srijedu jer je odnos između kandidata ljevice Andresa Manuela Lopeza Obradora i desnice Felipea Calderona bio jako "tijesan", izjavio je predsjednik Saveznog izbornog instituta (IFE). "Odnos između prvog i drugog kandidata je tijesan, nije moguće objaviti pobjednika", kazao je u televizijskoj intervenciji predsjednik IFE-a Luis Ugalde. Više od 71 milijun Meksikanaca pozvano je u nedjelju da odabere predsjednika za razdoblje od šest godina, kao nasljednika konzervativca Vicentea Foxa, koji se nije smio ponovno kandidirati, prema meksičkom ustavu.

MOGADISHU - Osama bin Laden ima baze za obuku u Somaliji i kani tu zemlju gurnuti u još gori kaos, rekao je somalski premijer Ali Mohamed Gedi. Gedi je reagirao na navodnu audio-snimku čelnika al-Qaide u kojoj Bin Laden kaže da će američki pokušaj slanja stranih snaga u Somaliju biti dio križarskoga rata protiv islamske vladavine. "Jasno je da je Bin Laden aktivno angažiran u nekim dijelovima Somalije i da ima baze za obuku gerilaca", rekao je Gedi u Baidoi, sjedištu somalske prijelazne vlade. "Bin Laden nije muslimanski vođa, on je ekstremist. Bin Laden želi Somaliju gurnuti u kaos". Prema Gedijevim riječima, njegova će vlada silom protjerati sve strance za koje otkrije da su Al-Qaidini agenti u Somaliji.

MOSKVA - Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni ocijenila je u ponedjeljak u Moskvi da bi Rusija mogla odigrati pozitivnu ulogu u krizi između Izraela i Palestinaca. "Mislim da Rusija može znatno pridonijeti pozitivnijem razvoju događaja", kazala je Livni na početku susreta s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, aludirajući na ofenzivu izraelske vojske na Hamas u pojasu Gaze, nakon što je palestinska skupina otela izraelskog vojnika. Ističući kako je riječ o njezinu prvom posjetu Rusiji u svojstvu ministrice, Livni je kazala da se rusko-izraelski odnosi "razvijaju na dinamičan način". "No danas je važnost mojega posjeta još veća s obzirom na dramatične događaje na Bliskom istoku", naglasila je Livni. Ona bi, piše ruski tisak, od Moskve mogla zatražiti da iskoristi nedavno uspostavljene dobre veze s Hamasom i zatraži oslobađanje otetoga izraelskog vojnika.

MOSSOUL - Pet osoba ubijeno je a 28 ranjeno u napadu automobilom-bombom koji je u ponedjeljak bio usmjeren na policiju u Mossoulu, na sjeveru Iraka, prema sigurnosnom izvoru. "Četiri civila i jedan policajac poginuli su a 28 osoba, među kojima pet policajaca, ranjeno je u eksploziji automobila parkirana uz rub ceste u četvrti Al-Jazair", kazao je taj izvor. Do eksplozije, usmjerene na policijsku patrolu, došlo je u četvrti u središtu grada s pretežno sunitskim stanovništvom, smještena 375 km sjeverno od Bagdada. U Bagdadu dva civila su ranjena u padu dviju minobacačkih granata na tržnicu u četvrti Chaab, većinom šijitskom, kazala je policija.

SKOPLJE - U srijedu se u Makedoniji održavaju parlamentarni izbori, a predstavnici međunarodne zajednice i nezavisni analitičari u Makedoniji ističu da će oni značiti još jedan test za makedonsku demokraciju. Njihov miran i regularan tijek bit će jedan od osnovnih uvjeta daljnjem pridruživanju zemlje euroatlanskim integracijama, ističu isti izvori. Nakon višednevnih aktivnosti na terenu diplomatskih predstavnika EU-a, SAD-a, Velike Britanije i OESS-a, incidenti između dviju najvećih stranaka Albanaca, koji su označili predizbornu kampanju, prestali su, pa se očekuje, iako sa zebnjom, da će i izbori proteći mirno. Na izborima se natječe 38 političkih stranaka, no dvije trećine njih u koaliciji, ili s vladajućim strankama, Socijaldemokratskim savezom (Makedonaca) i Demokratskom unijom za integraciju (Albanaca), ili pak s oporbenom VMRO-DPMNE, odnosno Demokratskom partijom Albanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙