FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni znanstveno-stručni skup "Život i djelo Nikole Tesle" 28. i 29. lipnja

ZAGREB, 26. lipnja 2006. (Hina) -
ZAGREB, 26. lipnja 2006. (Hina) -

Međunarodni znanstveno-stručni skup "Život i djelo Nikole Tesle", koji će okupiti istaknute znanstvenike iz zemlje i svijeta, održat će se 28. i 29. lipnja u Zagrebu u organizaciji Hrvatske akademije tehničkih znanosti (HATZ) i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, odlukom Hrvatskoga sabora Godina 2006. proglašena je godinom velikog znanstvenika.

Uz pomoć hrvatske Vlade pokrenuta je internetska stranica (www.nikolatesla.hr) posvećena Nikoli Tesli i 150. obljetnici njegova rođenja koja je u vlasništvu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Na stranicama se mogu pronaći podatci o manifestacijama koje će se tijekom godine održati u zemlji i inozemstvu.

Tehničko sveučilište u Grazu i Zemaljski muzej "Joanneum" postavili su zajedničku izložbu "Nikola Tesla i tehnika u Grazu".

U nekadašnjoj zgradi Sveučilišta koje je Tesla pohađao danas je Zemaljski muzej, a Sveučilište se preselilo u novu zgradu u kojoj je postavljena izložba od 19. lipnja do 14. srpnja koja predstavlja genijalnog pronalazača koji je u Europi malo poznat. Tehničko sveučilište u Grazu njemu u čast opremilo je laboratorij s visokim naponom pa će posjetitelji uživati u Teslinim izumiteljskim dostignućima.

Voditeljica sveučilišne knjižnice Mariluize Veselak, koja je zbog obilja dokumentacije potaknula postavljanje izložbe, darovala je 2004. osnivaču "Teslinog društva Švicarska" Teslinu svjedodžbu sa studija i diplomu počasnoga doktora austrijskih tehničkih nauka iz godine 1937.

Iz prvog dokumenta vidljivo je da se Tesla zvao Nikola(us), da je Srbin iz Vojne krajine, da je studij odslušao s odličnim, da je u vrijeme studija 1875./1876. bio državljanin Austrije i Ugarske, da je dva puta pokušao dobiti stipendiju Matice srpske, i oba puta bio odbijen, te da je stipendiju uspio dobiti od Vojne krajine čiji je stipendist bio do 1881., kad se Vojna krajina ukida i postaje teritorij Banovine Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙