FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: međunarodni skup o muzejima suvremene umjetnosti

ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Međunarodni skup "Destinacija - novi muzej - zgrada", koji je okupio dvadesetak direktora europskih muzeja suvremene umjetnosti, otvoren je danas u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Međunarodni skup "Destinacija - novi muzej - zgrada", koji je okupio dvadesetak direktora europskih muzeja suvremene umjetnosti, otvoren je danas u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Skup je otvorio ministar kulture Božo Biškupić, rekavši kako današnji susret pruža jedinstvenu priliku za dijalog, razmjenu iskustava i ideja, kao i predstavljanje novih dostignuća u suvremenoj umjetnosti.

Takvi skupovi dokazano su mjesto na kojemu stručnjaci otvaraju prostor za nova razmišljanja o struci i učvršćuju temelje za buduću suradnju između institucija, dodao je, naglasivši kako je muzej današnjice postao prije svega multiprogramska ustanova, generator kulturnih događaja i mjesto gdje se razvija kreativna zamisao.

Po ministrovim riječima muzeji sve više preuzimaju vitalnu ulogu u društvu - ulogu učitelja, postaju središta komunikacije.

Područje suvremene umjetnosti zahvaća širok raspon tema, ne samo na području likovnosti, već i na mnogim drugim područjima, od glazbe i zvuka do pokreta i plesa, od sfere čiste vizualnosti do aktualnih društveno-socijalnih zbivanja, rekao je.

Biškupić je izrazio zadovoljstvo što će gradnja muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu pridonijeti osuvremenjivanju muzejske djelatnosti, te potvrditi oživotvorenje novih smjernica i mogućnosti kulturne politike Hrvatske.

Ministarstvo kulture će s puno povjerenja podupirati ustrajni napor muzealaca i stručnjaka u njihovu radu pri valorizaciji i promicanju vlastite kulturne baštine o kojoj kao narod i država moramo skrbiti, istaknuo je Biškupić.

Sudionicama se obratila i ravnateljica zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, istaknuvši kako će skup pridonijeti boljem upoznavanju stručnjaka, odnosno ravnatelja europskih muzeja suvremene umjetnosti, osobito u vrijeme kad se Zagreb priprema za otvorenje nove zgrade muzeja u kojemu će se na pravi način moći predstaviti suvremena hrvatska umjetnost.

Na skupu je govorio i Karlheinz Essl, vlasnik Zbirke Essl smještene nedaleko od Beča koja predstavlja nezaobilazno mjesto u suvremenoj svjetskoj umjetnosti.

O iskustvima i djelovanju Ludwiga Muzeja u Budimpešti govorila je Katalin Neray. Aleksia Fabre predstavila je Muzej suvremene umjetnosti Val-de-Marne u Francuskoj.

U današnjem prvom dijelu skupa govorili su Peter Pakesch iz Kunsthausa u Grazu te Amila Ramović iz Sarajeva.

Skup se nastavlja poslije podne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙