FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka odobrila zajam od 24 milijuna eura za HEP Toplinarstvo

ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Svjetska banka odobrila zajam od 24 milijuna eura za HEP Toplinarstvo
ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Svjetska banka odobrila zajam od 24 milijuna eura za HEP Toplinarstvo

HINA - Financijski servis

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam u vrijednosti 24 milijuna eura za projekt poboljšanja regionalne toplinske mreže, objavljeno je na Internet stranici te međunarodne organizacije.

Tim bi se projektom trebala podići razina operativne učinkovitosti HEP-a Toplinarstvo, podružnice Hrvatske Elektroprivrede koja usluge grijanja pruža u Zagrebu i Osijeku, kroz smanjenje gubitka energije i vode, jačanje financijske pozicije te kompanije i podizanje razine zadovoljstva potrošača uslugama grijanja.

Projekt za koji je zajam u utorak odobrila Svjetska banka obuhvaća dvije komponente, obnovu infrastrukture putem ulaganja u Zagrebu i Osijeku i konzultantske usluge usmjerene na razvoj sustava upravljanja potražnjom, navodi se u priopćenju Svjetske banke.

"Program upravljanja potražnjom, koji ovaj projekt podupire, smanjit će potrošnju energije u stanovima i omogućiti potrošačima bolju kontrolu nad potrošnjom toplinske energije i opskrbiti ih točnijim informacijama o stvarnom korištenju usluga regionalne toplinske mreže", naglasio je Anand Seth, direktor regionalnog odjela Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

Proteklih 15 godina lokalna poduzeća nisu zbog nedostatka sredstava pravodobno i primjereno održavala toplinske mreže, što je rezultiralo učestalim poremećajima u radu sustava, sniženom kvalitetom usluge i gubitkom toplinske energije i tople vode.

Tako Zagreb bilježi u prosjeku četiri poremećaja u radu sustava po kilometru toplinske mreže, što je osam puta više u odnosu na standard u zapadnoeuropskim zemljama. Ukupni gubitak toplinske energije u mreži iznosi oko 15 do 25 posto u odnosu na pet do 10 posto u 15 članica EU, navodi se u priopćenju.

"Zamjena i osuvremenjivanje distributivnih mreža smanjit će gubitak energije i vode i povoljno utjecati na gospodarstvo", zaključio je Seth.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙