FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: rekordno visoka ulaganja u gospodarstva u razvoju

TOKYO/WASHINGTON, 30. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Neto pritok privatnog kapitala u gospodarstva zemalja u razvoju u 2005. porastao je na rekordnih 491 milijardu dolara, navodi se u godišnjem financijskom izviješću o razvoju Svjetske banke (WB) za 2006, objavljenom u utorak.
TOKYO/WASHINGTON, 30. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Neto pritok privatnog kapitala u gospodarstva zemalja u razvoju u 2005. porastao je na rekordnih 491 milijardu dolara, navodi se u godišnjem financijskom izviješću o razvoju Svjetske banke (WB) za 2006, objavljenom u utorak.

Četrdeset posto tog iznosa bilo je u obliku kredita, navodi se nadalje u tom izviješću. Svjetska banka upozorava, međutim, na rizike vezane uz visoke cijene nafte i rast neravnoteža u platnim bilancama.

Rast ulaganja u Aziji i Latinskoj Americi bio je potpomognut privatizacijama, spajanjima, akvizicijama, refinanciranjem vanjskog duga i snažnim interesom za ulaganje u obveznice u lokalnim valutama.

Razvojna pomoć za najsiromašnije zemlje porasla je na prosječnih 0,33 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) bogatih zemalja - u odnosu na 0,22 posto, koliko je iznosila u 2001. No povećanje pomoći na 27 milijardi dolara većim je dijelom posljedica opraštanja duga Iraku i Nigeriji, priopćila je Svjetska banka.

Do 2010. omjer razvojne pomoći popet će se na 0,36 posto BDP-a, procjenjuje nadalje ta banka. Usporedbe radi, Ujedinjeni narodi uzalud već 35 godina ciljaju na razinu pomoći od 0,7 posto BDP-a.

Gospodarstva zemalja u razvoju u prošloj su godini ostvarila prosječan rast od 6,4 posto, potaknuta rastom proizvodnje u Kini i Indiji. Rast bogatijih zemalja, usporedbe radi, dvostruko je manji, te iznosi 2,8 posto.

No, bez Kine i Indije, ostale zemlje u razvoju uvoznice nafte ostvarile su stopu rasta od 4,3 posto, u odnosu na 5,7 posto u 2004. Unatoč tome, očekuje se da će do 2008. Afrika, Azija i Istočna Europa bilježiti stope rasta iznad pet posto, a Latinska Amerika od gotovo četiri posto, priopćila je Svjetska banka.

"Visoke cijene nafte, rast kamatnih stopa i sve veći inflatorni pritisci vjerojatno će ograničavati rast u većini regija u razvoju tijekom iduće dvije godine, no očekuje se da rast u tim regijama svejedno nadmaši onaj razvijenih zemalja", kazao je Hans Timmer iz Svjetske banke.

Jedan od dužnosnika banke, Uri Dadush, upozorio je pak da su zemlje u razvoju i dalje podložne utjecaju viših cijena nafte, koje bi mogle, kako je rekao, "dovesti do pregrijavanja u nekim gospodarstvima, nepravilnog razrješavanja globalnih neravnoteža, naglog prekida svjetske opskrbe naftom te mogućnošću pada cijena drugih roba koje su davale podršku prihodima mnogih zemalja u razvoju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙