FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena Uredba o prekograničnom prometu otpadom

ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je kako je danas objavljena Uredba o prekograničnom prometu otpadom koju je donijela Vlada RH.
ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je kako je danas objavljena Uredba o prekograničnom prometu otpadom koju je donijela Vlada RH.

Tom se Uredbom određuje nadzor prekograničnog prometa otpadom: od načina i postupaka nadzora na granici i graničnim prijelazima otvorenim za prekogranični promet otpadom do ovlaštenja inspektora zaštite okoliša u tom prometu.

Nadzor nad prekograničnim prometom otpadom provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao nadležno tijelo za gospodarenje otpadom, zajedno sa Carinskom upravom Ministarstva financija i Ministarstvom unutarnjih poslova.

"U Hrvatsku je zabranjen uvoz opasnog otpada, a dopušten je uvoz neopasnog otpada koji se može obraditi bez opasnosti po okoliš sukladno Zakonu o otpadu", navodi se u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, te ističe kako Ministarstvo donosi rješenje kojim se odobrava izvoz i provoz opasnog otpada i uvoz neopasnog otpada.

Također se naglašava kako se Uredbom propisuju dokumenti koji moraju pratiti pošiljke opasnog ili neopasnog otpada u prekograničnom prometu, odnosno uvoz, izvoz i provoz područjem Republike Hrvatske, a sadrže podatke o nastanku i tijeku otpada te njegovom konačnom zbrinjavanju ili oporabu.

Uredbom se propisuje i rok u kojem se mora najaviti pošiljka otpada nadležnim tijelima te obveza pošiljatelja opasnog otpada da u propisanom roku osigura da primatelj opasnog otpada potvrdi obavljeno zbrinjavanje ili oporabu otpada.

Određeni su i granični prijelazi, unutar graničnih prijelaza I. kategorije u Republici Hrvatskoj, otvoreni za prekogranični promet otpadom.

Također je uređeno postupanje inspektora zaštite okoliša i dana su ovlaštenja inspektoru zaštite okoliša za poduzimanje određenih radnji potrebnih u nadzoru prekograničnog prometa. Nadzor sadrži kontrolu propisanih dokumenata koji prate pošiljku otpada, njihovu usklađenost s pošiljkom, privremeno zadržavanje pošiljke otpada do završetka ispitivanje fizikalnih i kemijskih svojstava otpada te mjesto na kojem se otpad može privremeno skladištiti.

Propisuju se i mjere koje je inspektor ovlašten donijeti u obavljenom inspekcijskom nadzoru prekograničnog prometa, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙