FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naknade vlasnicima nekretnina u blizini odlagališta otpada

ZAGREB, 1. lipnja 2006. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić donijela je Pravilnik kojim se određuje isplata obeštećenja vlasnicima nekretnina koje se nalaze u zoni 500 metara od odlagališta otpada.
ZAGREB, 1. lipnja 2006. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić donijela je Pravilnik kojim se određuje isplata obeštećenja vlasnicima nekretnina koje se nalaze u zoni 500 metara od odlagališta otpada.

Pravilnik o mjerilima, postupku i određivanju iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave objavljen je 29. svibnja u Narodnim novinama, a stupa na snagu osam dana od objave, priopćeno je iz Ministarstva.

Pravilnik određuje da vlasnik odlagališta otpada svaki mjesec uplaćuje iznos na račun općine ili grada iz kojega se vlasnicima nekretnina plaća naknada zbog smanjene vrijednosti nekretnine. Taj iznos ugovaraju jedinica lokalne samouprave i tvrtka koja upravlja odlagalištem, a on ne može biti veći od 30 posto iznosa po toni zbrinutog otpada, navodi Ministarstvo zaštite okoliša.

Pravilnikom je također propisano da gradovi i općine, na čijem se području nalazi odlagalište, imaju pravo na naknadu od 30 posto iznosa po toni zbrinutog otpada. Tu su im naknadu dužne plaćati općine i gradovi koji koriste odlagalište na njihovu području.

Pravo na naknadu za smanjenu vrijednost nekretnine imaju samo vlasnici zakonito izgrađenih nekretnina, pod uvjetom da su tu nekretninu stekli prije početka gradnje objekta za zbrinjavanje otpada.

Naknada se izračunava na način da se tržišna vrijednost nekretnine pomnoži s koeficijentom umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine koji iznosi 0,15. Iznos naknade utvrđuje se ugovorom između jedinice lokalne samouprave i vlasnika nekretnine.

Lokalna vlast dužna je u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika, odnosno od početka rada građevine namijenjene zbrinjavanju otpada, odrediti granicu od 500 metara unutar koje se primjenjuje pravo na umanjenu vrijednost nekretnine.

Vlasnici nekretnine dužni su u roku od godinu dana stupanja na snagu Pravilnika, odnosno od izgradnje, sanacije ili rekonstrukcije građevine namijenjene zbrinjavanju otpada, podnijeti zahtjev za umanjenu vrijednost nekretnine.

Ministarstvo zaštite okoliša na svojoj je web stranici www.mzopu.hr objavilo tekst Pravilnika i podatke o odlagalištima iz Strategije gospodarenja otpadom RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙