FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: održana međunarodna konferencija o Kosovu

LJUBLJANA, 19. lipnja 2006. (Hina) - Pregovori o konačnom statusu Kosova počet će sljedeći mjesec, najavio je u ponedjeljak na međunarodnoj konferenciji o Kosovu u Ljubljani zamjenik posebnog izaslanika Albert Rohan.
LJUBLJANA, 19. lipnja 2006. (Hina) - Pregovori o konačnom statusu Kosova počet će sljedeći mjesec, najavio je u ponedjeljak na međunarodnoj konferenciji o Kosovu u Ljubljani zamjenik posebnog izaslanika Albert Rohan.

Prije toga će glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu o dosadašnjih šest uvodnih razgovora između Beograda i Prištine referirati posebni izaslanik za Kosovo Martti Ahtisaari (na slici).

Govoreći o dosadašnjim razgovorima Beograda i Prištine koji su počela u veljači ove godine u Beču, on je rekao da je do minimalnog napretka došlo tek u petom krugu, kad se razgovaralo o zaštiti srpskog kulturnog i crkvenog nasljeđa.

U razgovorima se prvo pristupilo rješavanju praktičnih pitanja poput decentralizacije, zaštite vjerskih i kulturnih spomenika te gospodarskog razvoja jer ta pitanja treba riješiti prije određivanja konačnog statusa pokrajine, o čemu Beograd i Priština imaju sasvim oprečna stajališta, ocijenio je Rohan.

Konferenciju pod nazivom "Društveni i gospodarski razvoj Kosova - izazov za političku stabilizaciju regije" otvorio je slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel, naglasivši da je Slovenija spremna sudjelovati u razvoju Kosova.

Kosovo će napredovati samo ako pregovori o njegovu konačnom statusu budu uspješno završeni, uz gospodarski i općedruštveni napredak pokrajine te uz perspektivu integriranja u Europu, naglasio je Rupel. On se osvrnuo i na stanje u Srbiji, rekavši da je i međunarodna zajednica zabrinuta njenim zaostajanjem.

Za to je, po Rupelovim riječima, kriva "nefleksibilnost Srbije", ali je potrebna i veća pomoć međunarodne zajednice toj državi. Rupel je predložio da se Srbiji ponudi gospodarska pomoć, prijenos znanja u njen javni sektor te da se omogući lakše dobivanje viza za njene građane.

Konferenciju o Kosovu organizirao je Austrijsko-francuski centar za približavanje Europskoj uniji iz Beča, slovenski Centar za europsku perspektivu koji je prošlog mjeseca ustanovila slovenska vlada i Francuski institut za međunarodne odnose iz Pariza.

Gospodarski i društveni razvitak Kosova u većini su rasprava o Kosovu neopravdano zanemareni, ocijenio je Peter Jankowitsch, glavni tajnik Austrijsko-francuskog centra. Na konferenciji sudjeluju stručnjaci iz raznih područja iz Austrije, Francuske, Albanije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, te predstavnici međunarodnih organizacija i ustanova.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odvojeno je razgovarao s predsjednikom Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi Erhardom Busekom, koji je također sudjelovao na konferenciji. Kako je priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, oni su razgovarali o prilikama u jugoistočnoj Europi, naglasivši da je za stabilnost regije ključna europska perspektiva država zapadnog Balkana.

Busek i Rupel ocijenili su da posebnu pozornost u sadašnjem trenutku treba posvetiti Srbiji koja je u osjetljivom položaju zbog odlaska Crne Gore iz državne zajednice SCG, te zbog pregovora o statusu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙