FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Obilježena godišnjica narodnog ustanka u DDR-u 1953. godine

BERLIN, 17. lipnja 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama bivšeg DDR-režima, Njemačka je u subotu obilježila godišnjicu narodnog ustanka u DDR-u 1953. godine.
BERLIN, 17. lipnja 2006. (Hina) - Polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama bivšeg DDR-režima, Njemačka je u subotu obilježila godišnjicu narodnog ustanka u DDR-u 1953. godine.

"Danas odajemo počast onima koji su poginuli samo zato jer su htjeli slobodu ali i da se suprotstavimo svima onima koji pokušavaju umanjiti zločine DDR režima", izjavio je na komemorativnom skupu gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit (Socijaldemokratska stranka Njemačke).

Njegov stranački kolega, ministar prometa i bivši oporbeni političar u DDR-u Wolfgang Tiefensee obećao je vladinu pomoć žrtvama istočnonjemačkog režima.

"Mi žrtvama komunističke diktature koji su pretrpjeli teške patnje želimo pomoći kako materijalno tako i duševno", izjavio je Tiefensee.

Za uvođenje državne mirovine za žrtve bivšeg istočnonjemačkog režima u petak se založio i demokršćanski zastupnički klub.

Predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevice, nasljednice državne stranke DDR-a Stranke socijalističkog jedinstve (SED), Gregor Gysi pozdravio je obeštećenje žrtvama komunističkog režima ali je istodobno zatražio pokretanje zakonske procedure koja bi omogućila i obeštećenje "mnogobrojnim žrtvama hladnog rata na zapadu zemlje". Stranka Ljevice nikada se nije jasno ogradila od zločina počinjenih za vrijeme vladavine SED-a.

17. lipnja 1953. je više od milijun građana DDR-a izišlo na ulice tražeći slobodne izbore te više demokracije. Prilikom nasilnog gušenja prosvjeda tenkovima Crvene armije poginulo je najmanje 55 prosvjednika. 17. lipanj se do njemačkog ujedinjenja u Zapadnoj Njemačkoj slavio kao državni praznik a od 1990. se umjesto ovog dana slavi 3. listopad kao Dan ujedinjenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙