FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Dramatičan porast kriminala s radikalno desnom pozadinom

BERLIN, 22. svibnja 2006. (Hina) - Broj kriminalnih djela s radikalnom desnom pozadinom u prošloj je godini dramatično porastao, proizlazi iz godišnjeg izvješća Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka, predstavljenog u ponedjeljak u Berlinu.
BERLIN, 22. svibnja 2006. (Hina) - Broj kriminalnih djela s radikalnom desnom pozadinom u prošloj je godini dramatično porastao, proizlazi iz godišnjeg izvješća Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka, predstavljenog u ponedjeljak u Berlinu.

"Stanje je zabrinjavajuće", izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble (Kršćansko demokratska unija CDU) komentirajući porast kriminalnih djela u 2005. za 27 posto. On je najavio odlučne korake usmjerene protiv radikalno desnog nasilja.

"U Njemačkoj ne smije biti područja u koje se stranci neće usuditi otići", izjavio je ministar unutarnjih poslova. Schaeuble je rekao da zajedno s ministrima unutarnjih poslova saveznih pokrajina raspravlja o tomu kako povećati sigurnost tijekom predstojećeg prvenstva u nogometu, ali i dugoročnije.

Njemački ministar unutarnjih poslova izjavio je da neće dopustiti da neonacisti iskoriste Svjetsko prvenstvo za prosvjede i širenje svojih ideja. "Mi ćemo učiniti sve kako ekstremisti Svjetsko prvenstvo ne bi iskoristili za širenje svojih prezira vrijednih ideja", kazao je.

Schaeuble je komentirao i najnoviji napad na jednog zastupnika u senatu grada Berlina, kurdskog podrijetla, koji je u subotu ujutro pretučen u berlinskoj četvrti Lichtenberg koja slovi kao uporište neonacista. "S velikom zabrinutošću pratimo najnoviji razvoj događaja i spremni smo reagirati na odgovarajući način", zaključio je Schaeuble.

Izvješće Ureda za zaštitu ustavnog poretka dolilo je ulje na trenutnu raspravu glede sigurnosti stranaca i Nijemaca s migrantskom pozadinom.

Bivši glasnogovornik vlade i sadašnji urednik socijaldemokratskog glasila "Vorvaerts", Uwe Karsten Haye, upozorio je prošlog tjedna tamnopute igrače i posjetitelje Svjetskog prvenstva da ne putuju u neke dijelove istočne Njemačke navodeći da "postoji opasnost da se neće vratiti živi". Ova izjava je isprva naišla na ogorčenje političara, ali s vremenom i na odobravanje mnogih koji drže da su mnogi dijelovi bivšeg DDR-a postali opasne zona za strance i tamnopute sugrađane.

Predstavnici parlamentarnih stranaka su tijekom vikenda zatražili učinkovitije djelovanje protiv ekstremno desnih skupina te energičniji nastup policije u borbi protiv neonacizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙