FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 15. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:
ZAGREB, 15. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

ZAGREB

Predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Ivica Račan razgovarao je u srijedu u Strasbourgu s dužnosnicima Europske unije i čelnicima europskih socijalista o hrvatskom približavanju članstvu u Europskoj uniji, rekao je predsjednik SDP-ova Savjeta za vanjsku politiku Zoran Milanović. Račan je o priključivanju Hrvatske Europskoj uniji razgovarao s potpredsjednicom Europske komisije Margot Wallstroem zaduženom za međuinstitucionalne odnose i komunikacijsku strategiju, povjerenikom za proširenje Olijem Rehnom, predsjednikom socijalističke skupine u europskom parlamentu Martinom Schultzom te predsjednikom Europske socijalističke stranke (PSE) Poulom Rasmussenom. Svoje sugovornike Račan je upoznao s procesom hrvatskog približavanja Uniji i zatražio potporu za što skoriji ulazak Hrvatske u EU, rekao je Milanović.

LJUBLJANA

Prema novom zakonu o kontroli državne granice koji je u četvrtak prihvatila slovenska vlada i uputila u parlament na prihvaćanje po hitnom postupku, ceste i druge prometne komunikacije koju povezuju Sloveniju i Hrvatsku još iz vremena bivše Jugoslavije, a na njima nema granične kontrole, bit će zatvorene, odnosno sa slovenske strane na njima će biti postavljene rampe ili druge zapreke. Kako je priopćio vladin ured za informiranje, novi je zakon potreban jer stari iz 2003. godine nije predvidio pravni temelj za postavljanje takvih zapreka pa se granica na mnogim mjestima mogla prelaziti nekontrolirano. Novi zakon određuje i uređenje pravno-imovinskih odnosa na mjestima gdje će se postaviti zapreke te koje će tijelo za popis spomenutih cesta i komunikacija biti zaduženo. Lokalno pogranično stanovništvo i dalje će moći prelaziti granicu na mjestima na kojima nema granične kontrole u skladu s hrvatsko-slovenskim sporazumom o malograničnom prometu i suradnji, ali samo ako je mjesto prijelaza označeno u malograničnoj propusnici, obavijestio je ured za informiranje slovenske vlade.

WASHINGTON

Amerikanci mogu očekivati postojan napredak u Iraku no ne bi bilo realno nadati se potpunom nestanku nasilja, rekao je predsjednik SAD-a George W. Bush u srijedu nakon nenajavljenog posjeta Bagdadu. Bush, suočen s padom potpore intervenciji u Iraku, dao je razmjerno optimističnu ocjenu stanja u Iraku no bio je oprezan u pogledu perspektiva za smanjenje broja vojnika SAD-a nakon pogibije Abu Musaba al-Zarqawija, čelnika iračke Al Kaide. "Vrlo sam jasno rekao Iračanima, a ponovit ću to i ovdje, da ćemo ostati s njima i pomoći im da uspiju", rekao je Bush dodajući da će novi obavještajni podaci dobiveni u napadima na pobunjenike nakon ubojstva Zarqawija pomoći snagama SAD-a i Iraka da "spriječe njihove operacije i nastave privoditi njihove čelnike pravdi". Bush je istaknuo da će mnogo toga ovisiti i o iračkoj vladi nacionalnog jedinstva i preuzimanju sve veće odgovornosti za uvođenje reda u zemlji od strane snaga iračke vlade te napomenuo da Washington od Iračana očekuje da obave svoj dio posla. Predsjednik Bush je na konferenciji za tisak priznao i da je vojni zatvor Guantanamo, gdje su tri zatvorenika nedavno počinila samoubojstvo, narušio imidž SAD-a u inozemstvu te bi trebao biti zatvoren. No, napomenuo je Bush, prije toga je potreban plan premještaja zatvorenika.

LONDON

Svjetski čelnici ne smiju dopustiti da ih briga za energetsku sigurnost navede da zaborave na obećanu akciju protiv globalnog zagrijavanja, rekli su vodeći svjetski znanstvenici u srijedu. Rješenja za problem klimatskih promjena dogovorena na summitu skupine G8 prije godinu dana u Škotskoj zbog brige za sigurnost opskrbe energijom riskiraju biti gurnuta u stranu u dnevnom redu idućeg summita skupine u srpnju u Rusiji, upozorili su znanstvenici. "Godinu dana nakon summita u Gleneaglesu, gdje se G8 obvezao poduzeti akciju glede klimatskih promjena, ne smije se dopustiti da to ključno pitanje otpadne putem", rekao je Martin Rees, predsjednik Kraljevskog društva Velike Britanije. Rees je potpisnik izjave znanstvenih akademija zemalja skupine G8, te Kine, Brazila, Indije i Južne Afrike. "G8 mora pokazati da je to bilo ozbiljno obećanje uključivanjem brige za klimu u njihove rasprave o sigurnosti opskrbe energijom", rekao je Rees.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙