FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati
ZAGREB, 7. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati

ZAGREB

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu delegaciju Odbora za pitanja Europske unije njemačkog Bundestaga predvođenu Michaelom Rothom (SPD), priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je delegaciju Odbora sa svim važnim vanjsko-političkim temama kao i s naporima koje Republika Hrvatska čini na putu u euro-atlantske integracije. Ministrica je dodala da Republika Hrvatska tradicionalno ima vrlo dobre i prijateljske odnose sa Saveznom Republikom Njemačkom kao svojim glavnim europskim partnerom. Ministrica Grabar-Kitarović je, uz ostalo, istaknula da će Republika Hrvatska, kao odgovoran član međunarodne zajednice i partner Europske Unije, nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u daljnjoj demokratizaciji i stabilizaciji jugoistočne Europe, ističe se u priopćenju.

SARAJEVO

Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) usprotivio se u srijedu posjetu izaslanstva srbijanske vlade Republici Srpskoj najavljenom za kraj ovog tjedna ako bi on uslijedio bez suglasnosti središnjih vlasti u Sarajevu. U priopćenju OHR-a podsjeća se kako je posjet Banjoj Luci najavio ministar financija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić. "OHR pozdravlja odluku Vlade Srbije da posjeti BiH ali želi istaknuti kako službeni državni posjet drugoj suverenoj državi može biti dogovoren samo uz puni pristanak odgovarajućih tijela vlasti - u ovom slučaju tijela vlasti BiH", stoji u priopćenju ureda kojemu je na čelu Christian Schwarz-Schilling. OHR također podsjeća kako je do sada u nekoliko navrata jasno istaknuto da ne postoji pravni osnov za referendum o statusu Republike Srpske.

RIGA

Latvijski parlament u srijedu je glasovao za objavljivanje imena bivših agenata KGB-a iz dokumenata koje su sovjetske snage godine ostavile za sobom. Spisi KGB-a, za koje se zna da su nepotpuni, predmet su spora otkako su sovjetske snage napustile zemlju 1994. godine. Bivši zakon po kojem su se ti dokumenti trebali objaviti odbacio je latvijski predsjednik 2004. godine. Po izmjenjenom zakonu, koji predsjednik ne može odbaciti, informacije će biti objavljene uz detaljno objašnjenje koje će prirediti ravnatelj latvijskog Centra za dokumentiranje posljedica totalitarističke okupacije. U tekstu objašnjenja očekuje se da će biti naglašeno da su osobe s popisa mogle imati mnogo razloga za služenje KGB-u, uključujući i zaštitu svojih obitelji. Popisi ne mogu poslužiti dokaz krivnje.

GAZA

Palestinski predsjednik Mahmud Abas iz Fataha i skupina Hamas dogovorili su se u srijedu da će zaustaviti međusobne sukobe bez obzira na Abasovu prijetnju referendumom o ustanovljavanju države. Abas je Hamasovoj vladi dao vremena do kraja tjedna da prihvati manifest u kojem se poziva na uspostavu palestinske države i neizravno priznaje Izraela ili će se odluka o tom pitanju prepustiti glasačima na referendumu. Predsjednik Abas će u subotu izdati ukaz o pripremi referenduma, budu li islamisti iz Hamasa i dalje odbijali prijedlog, najavio je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rdainah. S obzirom na učestale oružane sukobe Fataha i Hamasa mnogi se Palestinci boje da bi referendum mogao potaknuti novo nasilje, no nakon sastanka u Pojasu Gaze, održanog uz posredovanje egipatskih dužnosnika, čelnici Fataha i Hamasa pozvali su na smirivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙