FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski pregovarači završavaju eksplanatorni screening za informacijsko društvo i medije

BRUXELLES, 13. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski pregovarači završavaju u utorak u Bruxellesu eksplanatornu fazu screeninga, procjene usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje informacijsko društvo i mediji.
BRUXELLES, 13. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski pregovarači završavaju u utorak u Bruxellesu eksplanatornu fazu screeninga, procjene usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje informacijsko društvo i mediji.

Predstavnici Europske komisije predstavili su u ponedjeljak i utorak hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu u ovom poglavlju. Bilateralna faza screeninga za ovo poglavlje održat će se 17. i 18. srpnja.

Predstavnici Europske komisije govorili su o elektroničkim komunikacijama, strategiji razvoja širokopojasnog interneta, regulatornom okviru za telekomunikacije, sigurnoj uporabi interneta i zaštiti od ilegalnih sadržaja i o audiovizualnoj politici.

Pregovarač za ovo poglavlje Miroslav Kovačić istaknuo je da na području telekomunikacija Hrvatska u pogledu zakonskih propisa dobro stoji, dok će se više morati raditi na jačanju uloge neovisnih regulatora, kojima će trebati pomoći da zažive na tržištu.

Ni kod audiovizualne politike nema problematičnih područja, rekao je Jadran Antolović te najavio da će Hrvatska do kraja godine ići na dopunu zakona o elektroničkim medijima i, ako bude potrebno, zakona o Hrvatskoj televiziji.

Morat će se napraviti usklađivanje s europskom direktivom o televiziji bez granica, ali tek kada bude donesena nova direktiva, jer je postojeća u postupku promjena. Ta direktiva ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta EU-a na kojem djeluju slobodni televizijski operateri tako da se europskim građanima omogući pristup što većem broju kanala, a nacionalnim televizijama djelovanje na širem prostoru. Direktiva o televiziji bez granica propisuje minimalne standarde, kojima se uređuju pitanja zaštite mladih, ljudskog dostojanstva, reklamiranja itd. Usklađivanje u ovom dijelu se mora obaviti prije ulaska u članstvo, a osim toga to je i preduvjet za korištenje odgovarajućih programa EU-a.

U dijelu koji se odnosi na usluge informacijskog društva, Hrvatska će morati u manjem dijelu dopuniti postojeće zakonodavstvo kako bi se uskladila s direktivama koje su vezane uz elektronički potpis i elektroničku trgovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙