FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bernanke potaknuo jačanje dolara

LONDON, 11. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Zacementirana očekivanja da će američka središnja banka Fed nastaviti s ciklusom zaoštravanja monetarne politike protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima podigla tečaj dolara prema najvažnijim međunarodnim valutama.
LONDON, 11. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Zacementirana očekivanja da će američka središnja banka Fed nastaviti s ciklusom zaoštravanja monetarne politike protekloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima podigla tečaj dolara prema najvažnijim međunarodnim valutama.

Dolar je tako ojačao otprilike dva posto prema najvažnijim valutama, dosegnuvši najvišu razinu prema jenu u zadnjih mjesec dana od 113,9 jena. Eurom se, pak, trgovalo po 1,263 dolara, a britanskom funtom po 1,84 dolara. Dolar je krajem tjedna stajao i 1,23 švicarska franka.

Fed na oprezu zbog inflacije

U svojem govoru na međunarodnoj monetarnoj konferenciji u Washingtonu početkom tjedna predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je kako banka mora biti na oprezu kako bi osigurala da inflacija ostane pod kontrolom čak i ako američko gospodarstvo počne usporavati rast. Vjerojatnost da će Fed podići kamatne stope 17. uzastopni put na 5,25 posto potaknula je kupovine dolara, pomogavši američkoj valuti da se oporavi nakon rasprodaje koje je izazvao slabi podatak o zaposlenosti, objavljen u prošli petak.

Nizu izjava iz američke središnje banke pridružio se predsjednik Fedove podružnice iz Atlante Jack Guynn koji je u srijedu kazao da će središnja banka biti na stalnom oprezu po pitanju obuzdavanja inflatornih pritisaka, potvrdivši tako sve ono što su ranije ovoga tjedna kazali ostali dužnosnici Feda uključujući i čelnika Bena Bernankea.

"Dolar podupiru očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u", kazao je Hideaki Inoue, menadžer za valutna tržišta pri Mitsubishi UFJ Trust and Bankingu u Tokiju. "No s već uračunatim lipanjskim povećanjem kamatnih stopa, poneki ulagači nisu sigurni može li dolar dalje dobivati na vrijednosti".

Euro je pak bio pod pritiskom prema dolaru nakon što su ministri financija eurozone u utorak dali jasno do znanja kako ne žele da euro nastavi s jačanjem koje šteti izvozu, dalje od trenutne razine od nekih 1,3 dolara. Austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser u srijedu je kazao da je u redu sve dok se euro drži raspona od 1,2 do 1,3 dolara.

Njegovi kolege francuski Thierry Breton i luksemburški Jean-Claude Juncker, te španjolski ministar gospodarstva Pedro Solbes, redom su kazali da je euro dosegnuo sam kraj dopuštene razine, nakon što je zabilježio najvišu jednogodišnju razinu prema dolaru u ponedjeljak, blizu 1,3 dolara.

"Definitivno postoji bojazan da premašivanje granice od 1,3 dolara ne bi bilo dobro za rast eurozone, koji je predvođen izvozom", kazao je Kamal Sharma, valutni strateg u Banc America.

No, tečaj europske valute testirao je rekordno visoku razinu prema jenu, od 145,52 jena, poduprt podizanjem kamatnih stopa u eurozoni u četvrtak za 0,25 postotnih bodova na 5,75 posto.

Mala vjerojatnost ovomjesečnog porasta japanskih kamatnih stopa s trenutne razine od gotovo nula posto, negativna je vijest za jen. "Japanski dužnosnici minimiziraju vjerojatnost brzog podizanja kamatnih stopa u lipnju, tako da je to loše za jen. Zabilježen je također i značajan pad cijena dionica na japanskim tržištima", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u Societe Generale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙