FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: nismo ni za kunu smanjili stavku za knjigu

ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić odbacio je danas tvrdnje da je Ministarstvo kulture smanjilo novčanu stavku za knjigu, reagirajući tako na tribinu o zabrinjavajućem položaju knjige.
ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić odbacio je danas tvrdnje da je Ministarstvo kulture smanjilo novčanu stavku za knjigu, reagirajući tako na tribinu o zabrinjavajućem položaju knjige.

Nismo ni za kunu smanjili proračunski novac za knjigu od 50 milijuna kuna, kazao je ministar Biškupić na konferenciji za novinstvo. Naglasio je da su prijašnjih godina podmirivani dugovi od šest do sedam milijuna kuna koje je ostavilo "Vujićevo ministarstvo". Dugove smo morali podmiriti iz drugih djelatnosti, da ne bi trpjelo izdavaštvo, naglasio je.

Predstavnici izdavača, pisaca, prevoditelja i knjižara upozorili su na jučerašnjoj tribini PEN-a i Centra za knjigu "Kome treba knjiga?" na zabrinjavajući položaj knjige čemu je, po njihovu mišljenju, pridonijelo uništavanje knjižarske mreže i smanjivanje sredstva za otkup knjiga, nepostojanje nacionalne kulturne politike i nezainteresiranost vlasti za djelatnost.

Biškupić je rekao da se za pomoć knjizi, zajedno sa novcem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, izdvaja oko 100 milijuna kuna na godinu. "Budućnost je u tome da Ministarstvo kulture pomaže knjigu, a da otkup pretežno bude usmjeren prema knjižnicama kojim je poznat interes čitatelja", rekao je ministar, ocijenivši da je na tribini, koju je nazvao dominantno predizbornim skupom, izneseno puno netočnosti.

Najavio je skori radni sastanak o jedinstvenoj cijeni knjige, što drži važnim za opstanak knjižara i ukidanje nelojalne konkurencije, napominjući da će upozoriti Vijeće koje određuje knjige za otkup na usitnjenost potpora za knjigu.

Izvijestio je o projektu sufinanciranja prevođenja hrvatskih pisaca u inozemstvu, navodeći kako je lani poduprto 26 naslova, a ove godine 19. "Izdavaštvo nije samo dio kulture nego i gospodarska djelatnost, pa i ponašanje treba uskladiti s uzusima gospodarske djelatnosti", istaknuo je.

Komentirajući najave u medijima o obvezi uvođenja PDV-a na knjigu ulaskom u EU, ministar je rekao kako će Hrvatska inzistirati na "poljskom modelu" koji nema PDV na knjigu, što će argumentirati malim tržištem, uništenom knjižarskom mrežom i ratom u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra za knjigu Čedomir Višnjić ocijenio je da "ako država daje 100 milijuna kuna za oko 5000 naslova na godinu, to svjedoči o nakladničkom mentalitetu ovisnosti o državnom novcu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙