FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upitan nastavak suđenja Nevenki Tuđman

ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Županijski sud u Zagrebu idućeg će tjedna odlučiti hoće li nastaviti ponovljeno suđenje Nevenki Tuđman, optuženoj za protuzakonito posredovanje, ili postupak prekinuti zbog zastare.
ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Županijski sud u Zagrebu idućeg će tjedna odlučiti hoće li nastaviti ponovljeno suđenje Nevenki Tuđman, optuženoj za protuzakonito posredovanje, ili postupak prekinuti zbog zastare.

Kćer prvog hrvatskog predsjednika tereti se da je koristeći društveni položaj svom poslovnom partneru Igoru Kneževiću 1996. namjestila posao u Ministarstvu znanosti. Knežević je potom, prema tvrdnjama tužiteljstva, s Ministarstvom sklopio ugovor o ugradnji telefonskih centrala na fakultete i Nevenki Tuđman za uzvrat plaćao provizije.

Obrana Nevenke Tuđman na današnjoj je raspravi ustvrdila da je nastupila apsolutna zastara jer je u travnju ove godine od počinjenja djela za koje se tereti proteklo 10 godina.

Predstavnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nisu se složiti sa zaključkom obrane i tvrde da desetogodišnji rok za zastaru istječe tek 2009. jer je Nevenka Tuđman provizije primala tri godine nakon što je Kneževića zaposlila u Ministarstvu znanosti. U USKOK-u, naime, smatra da se kazneno djelo koje joj se stavlja na teret proteže i na sve vrijeme dok je od Kneževića dobivala novac.

Sudac Vladimir Pavleković o prijedlozima obrane i tužiteljstva trebao bi odlučiti na idućem ročištu zakazanom za 13. lipnja.

Ponovljeno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud sredinom srpnja prošle godine djelomično prihvatio USKOK-ovu žalbu i ukinuo prvostupanjsku presudu, kojom je Nevenka Tuđman oslobođena optužbe. Novi se postupak odnosi samo na jednu od nekadašnje četiri točke USKOK-ove optužnice.

Na prvom suđenju Knežević je priznao krivnju, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine, pa se ne mora pojaviti na ponovljenom suđenju.

Prva rasprava u ponovljenom postupku odgođena je krajem listopada prošle godine, kada je branitelj Nevenke Tuđman sudu predočio liječničku dokumentaciju prema kojoj ona nije bila sposobna za praćenje rasprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙