FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 1. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Povjerenica EU-a za informacijsko društvo i medije Viviane Reding, koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, izrazila je u četvrtak, nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom, zadovoljstvo zbog napretka Hrvatske na putu prema Europskoj uniji. "Hrvatska stvarno vrlo brzo napreduje na putu prema članstvu u Europskoj uniji", rekla je Reding u izjavi za novinare. Sanader je rekao novinarima da je s gošćom razgovarao o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te da ju je izvijestio o trenutačnoj fazi u pregovorima. On je ponovio da Hrvatska želi voditi kvalitetne i brze pregovore. "Na činjenicu što su uvedena mjerila, takozvani benchmarks, mi ne gledamo negativno nego gledamo pozitivno kao jedan izazov za Hrvatsku jer smatramo da nam mjerila mogu pomoći", rekao je Sanader.

BEČ - U Beču je u četvrtak potpisan Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske i EUROMET-a, europske organizacije koja okuplja nacionalne mjeriteljske institute, promiče znanstvena istraživanja i europsku suradnju na području mjeriteljstva te se brine o održavanju i unaprjeđivanju mjeriteljske infrastrukture. Potpisivanjem Memoranduma u četvrtak u Beču Hrvatska je postala službeno punopravna članica EUROMET-a s kojim već dulje vrijeme razvija vrlo dobru suradnju, izjavio je akreditirani predstavnik RH u EUROMET-u, viši znanstveni suradnik Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada Zdenko Franić. On je dodao da se suradnja sastoji u unaprjeđenju znanstvenog i zakonskog mjeriteljstva što je važno za sveukupni razvoj gospodarstva i zaštitu potrošača.

ZAGREB/DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je zahtjev Tužiteljstva za spajanje suđenja hrvatskim novinarima Stjepanu Šešelju, Marijanu Križiću i Domagoju Margetiću, optuženima za nepoštivanje suda zbog objave iskaza i identiteta zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića, te odlučilo da se Josipu Joviću, optuženom za isto djelo, sudi zasebno. "Raspravno vijeće djelomice odobrava zahtjev za spajanje te nalaže da predmet protiv Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića bude spojen s predmetom protiv Marijana Križića", navodi se u odluci vijeća koju je potpisao predsjedavajući sudac Patrick Robinson. Suci su Tužiteljstvu odredili rok do 2. lipnja za podnošenje zajedničke optužnice protiv Šešelja, Margetića i Križića.

OPATIJA - Sastanak na vrhu u Opatiji još je jednom pokazao da države jugoistočne Europe mogu i žele surađivati ne samo u političkim pitanjima već i u kulturnim temama, rekao je u četvrtak u Opatiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u završnoj riječi na summitu pod nazivom "Komunikacija naslijeđa: Nova vizija jugoistočne Europe". "Pokazali smo da politika i struka nisu uvijek suprotstavljeni interesi na ovom prostoru i da možemo jedni druge saslušati i razumjeti", rekao je Mesić sudionicima sastanka kojem je, uz njega, nazočilo još pet predsjednika država, dva ministra, jedan državni tajnik i dvoje veleposlanika zemalja regije, te generalni direktor UNESCO-a i glavni tajnik Vijeća Europe.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Hido Biščević izvjestio je u četvrtak veleposlanika Sjedinjenih Država u Hrvatskoj Ralpha Franka o tijeku pregovora RH s Europskom unijom s posebnim osvrtom na odnose u regiji, doznaje se iz službenog priopćenja. Tijekom razgovora, stoji u priopćenju, Biščević je veleposlanika Franka izvjestio o hrvatskim stajalištima o referendumu u Crnoj Gori, planovima hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) te sudjelovanju Hrvatske kao predsjedavajuće SEECP-om na Regionalnom stolu Pakta o stabilnosti održanom 30. svibnja 2006. godine u Beogradu.

ZAGREB/DEN HAAG - Šestorici bivših političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije i bivše Savezne Republike Jugoslavije, optuženih za zločine na Kosovu, kojima 10. srpnja počinje proces pred Haškim sudom (ICTY), odobren je zahtjev da ljetnu sudsku stanku provedu u Srbiji. Odlukom sudskog vijeća, kojim predsjeda škotski sudac Iain Bonomy, optuženima Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću odobreno je da se nakon početka suđenja u Den Haagu vrate na privremenu slobodu u Srbiju od 15. do 31. srpnja. Ljetna stanka u radu ICTY-a trajat će od 15. srpnja do 4. kolovoza.

OPATIJA - Usvajanjem završne Deklaracije i završnim riječima predsjednika RH Stjepana Mesića, generalnog direktora UNESCO-a Koichira Matsuure i glavnog tajnika Vijeća Europe Terrya Davisa, u četvrtak je u Opatiji završio regionalni summit "Komunikacija naslijeđa: Nova vizija jugoistočne Europe". Sudionici sastanka - šest predsjednika država, dva ministra, jedan državni tajnik i dva veleposlanika, u završnoj su izjavi pozdravili intenziviranje regionalnog dijaloga na najvišoj razini u jugoistočnoj Europi, ustvrdivši kako je on stvorio novo ozračje dobrosusjedskih odnosa međusobnog razumjevanja i zajedničkih projekata u raznim područjima. "Dijelimo viziju ujedinjene Europe kao cilja i sudbine za sve zemlje jugoistočne Europe. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći kako bi se to ostvarilo", stoji, između ostalog, u završnoj deklaraciji.

ZAGREB/DEN HAAG - Na haškom suđenju vukovarskoj trojci bivših časnika JNA svjedočio je u četvrtak u Den Haagu pukovnik Ivan Grujić, predstojnik Vladinog ureda za zatočene i nestale koji je govorio o otkrivanju i identifikaciji žrtava iz vukovarskih masovnih grobnica. Vladin dužnosnik s dugogodišnjim iskustvom u otkrivanju mjesta masovnih zločina u Hrvatskoj predstavio je sudskom vijeću niz dokumenata o stradanjima civila i branitelja na području istočne Slavonije, uključujući i Ovčaru, središnju točku optužnice protiv "vukovarske trojke". Po njegovim riječima, iz masovne grobnice na tom poljoprivrednom dobru nedaleko od Vukovara ekshumirano je 200 posmrtnih ostataka, od kojih je 192 identificirano. Riječ je o tijelima branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su ubijeni na Ovčari 20. studenog 1991. godine nakon pada grada u ruke JNA.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u četvrtak da je Vlada Srbije spremna definirati politiku prema Crnoj Gori u obostranom interesu, ali je izbjegao odgovor na pitanje hoće li i službeno priznati rezultate crnogorskog referenduma i osobno čestitati crnogorskom državnom vrhu državnu nezavisnost. Ponavljajući na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade Srbije izjavu da "vlada Srbije konstatira odluku Františeka Lipke", predsjednika crnogorskog referendumskog povjerenstva, o rezultatima referenduma, Koštunica je odbio komentirati te rezultate, dodajući da "jedna država može postojati i bez priznanja", kao i da se diplomatski odnosi mogu uspostaviti na različite načine. "Može i odlaskom šefa države i notom, ali to je manje važno u odnosu na probleme. Sve drugo je manifestacija, a ne srž", kazao je Koštunica.

BEOGRAD - Kazneno izvanraspravno vijeće Drugog općinskog suda u Beogradu odredilo je pritvor i odlučilo raspisati tjeralicu za Marijom Milošević, kćeri bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, zbog neodazivanja sudskom pozivu. Kako je u četvrtak agenciji Beta kazala glasnogovornica tog suda Marina Klarić Živković, suđenje Mariji Milošević zbog kaznenog djela izazivanja opće opasnosti i nedopuštenog držanja oružja u posljednjih godinu dana odgođeno je više od deset puta, jer se ona nije pojavljivala na sudu, niti je bila privođena, usprkos tome što je sud u više navrata donosio naredbu za njeno privođenje. Optužnica tereti Mariju Milošević zbog pucnjave prilikom uhićenja njezina oca 1. travnja 2001. godine, kad je ispalila više hitaca iz revolvera ispred ulaza u vilu "Mir" u Užičkoj ulici na beogradskom Dedinju.

ZAGREB/DEN HAAG - Haški sud (ICTY) u četvrtak je skinuo oznake tajnosti s dokumenata o liječenju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića dok se nalazio u pritvoru, gdje je umro od srčanog udara 11. ožujka ove godine. Odluku o deklasificiranju Miloševićevih liječničkih nalaza, podnesaka vezanih uz njegovo zdravstveno stanje i transkripata svih sudskih rasprava o tome, donijelo je raspravno vijeće predsjedavajućeg suca Patricka Robinsona, na zahtjev Miloševićevog postavljenog branitelja Stevena Kayja. Vijeće je u odluci ocijenilo kako je veliki dio činjenica sadržanih u tim povjerljivim dokumentima objavljen 31. svibnja u nalazima interne istrage ICTY-a o smrti bivšeg predsjednika Srbije i SRJ, koju je vodio potpredsjednik suda, Australac Kevin Parker.

SARAJEVO - U BiH je 13.000 osoba osumnjičeno da su počinile ratni zločin, izjavio je u četvrtak glavni tužitelj BiH Marinko Jurčević sudjelujući u Sarajevu na konferenciji pod nazivom "Procesuiranje ratnih zločina: dostignuća i izazovi". To je prvi put da je službeno iznijet podatak o 13.000 osoba osumnjičenih za ratne zločine. Sudske vlasti u BiH su ranije iznosile podatak da je u BiH za počinjene ratne zločine osumnjičeno 10.000 osoba. Jurčević je upozorio da je u BiH na svim razinama samo 72 tužitelja što je nedovoljno za procesuiranje tako velikog broja osumnjičenih za ratne zločine. On je također rekao da niti jedan sud u BiH, osim državnog Suda BiH u Sarajevu, nema odjel za ratne zločine. Jurčević je naglasio da će biti nužno izgraditi nove zatvorske kapacitete za izdržavanje kazni onih koji budu osuđeni.

ATENA - Dvanaest nacionalnih novinskih agencija zemalja istočne Europe u četvrtak je utemeljilo Savez novinskih agencija Balkana i Crnog mora (BSANNA) radi promicanja suradnje, izvijestila je grčka novinska agencija (Ana). Savez čine agencije iz Albanije (Ata), Armenije (Armenpress), Azerbajdžana (Azertaj), Bugarske (BTA), Gruzije (Kavkaz-press), Grčke (Ana), Moldavije (Moldova), Ukrajine (Ukrinform), Rumunjske (Rompress), Rusije (Itar-tass), Srbije i Crne Gore (Tanjug) i Turske (Anatolija). Predstavnici koji su se u četvrtak sastali u Kijevu istaknuli su da žele promicati "slobodan protok vijesti" i "potrebu suradnje s područnim i međunarodnim organizacijama kako bi se na najbolji mogući način izvještavalo o djelatnostima koje utječu na narode na Crnome moru", prenosi Ana.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u četvrtak da je vlada Srbije spremna definirati politiku prema Crnoj Gori u obostranom interesu, ali je izbjegao odgovor na pitanje hoće li i službeno priznati rezultate crnogorskog referenduma i osobno čestitati crnogorskom državnom vrhu državnu nezavisnost. Ponavljajući na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade Srbije izjavu da "vlada Srbije konstatira odluku Františeka Lipke", predsjednika crnogorskog referendumskog povjerenstva, o rezultatima referenduma, Koštunica je odbio komentirati te rezultate, dodajući da "jedna država može postojati i bez priznanja", kao i da se diplomatski odnosi mogu uspostaviti na različite načine. "Može i odlaskom šefa države i notom, ali to je manje važno u odnosu na probleme. Sve drugo je manifestacija, a ne srž", kazao je Koštunica.

MADRID - Tri tone kokaina zaplijenjene su na jahti u vodama kod Cadiza, na jugu Španjolske, a četiri su osobe uhićene, priopćila je španjolska policija. Jahta "Ocean Wind" plovila je pod američkom zastavom, ali joj je matična luka najvjerojatnije Amsterdam, dodaje policija. Policija je zaplijenila sto vreća s oko tri tone kokaina i uhitila četiri člana posade, tri Bugarina i Turčina. Španjolska je najveće raskrižje za raspačavanje kokaina iz Latinske Amerike prema Europi, preko Galicije ili Gibraltarskog tjesnaca. U 2005. Španjolska je zaplijenila rekordnih 46,6 tona te droge.

NEW YORK - Šezdeset dva dobitnika Nobelove nagrade poslala su pismo svjetskim čelnicima, među kojima i američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu, tražeći što brže slanje UN-ovih mirovnih snaga u sudansku pokrajinu Darfur. "Darfur se neće stabilizirati bez slanja mirovnih snaga. One moraju imati dovoljan broj vojnika kako bi imale moć zastrašivanja", napisali su u svom pismu koje je objavljeno u četvrtak. Pismo je poslano Georgeu W. Bushu, čelnicima Europske unije, Afričke unije, Organizacije islamske konferencije i veleposlanicima Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i UN-a. Među potpisnicima pisma su dobitnici Nobelove nagrade za mir Kim Dae-Jung i Elie Wiesel i za književnost Wole Soyinka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙