FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen blizu najviše razine prema dolaru u osam mjeseci

LONDON, 8. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Očekivanja o skorašnjem rastujapanskih kamatnih stopa, ojačana porukama iz Bank of Japan te novimpokazateljem koji ukazuje na završetak razdoblja deflacije, potaknulasu u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima skok tečaja jena zaviše od jedan posto prema dolaru, nadomak najviše razine u zadnjihosam mjeseci.
LONDON, 8. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Očekivanja o skorašnjem rastu japanskih kamatnih stopa, ojačana porukama iz Bank of Japan te novim pokazateljem koji ukazuje na završetak razdoblja deflacije, potaknula su u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima skok tečaja jena za više od jedan posto prema dolaru, nadomak najviše razine u zadnjih osam mjeseci.

U ponedjeljak japanski ulagači započeli su s oštrim prodajama dolara nakon dugih prošlotjednih praznika. Do podneva je tečaj dolara tako stajao 111,17 jena. Japanska valuta ojačala je i prema euru, na najvišu razinu u protekla dva tjedna, od 141,7 jena.

Čini se da je Bank of Japan pred podizanjem kamatnih stopa, nakon što je u ožujku odbacio ultra-popustljivu monetarne politike. Guverner Banke Toshihiko Fukui u nedjelju je izjavio da je Japan u procesu uklanjanja prekomjerne gotovine s kratkoročnog tržišta novca te da će taj proces dovršiti u idućih nekoliko tjedana.

Obzirom i da su cijene zemljišta u Japanu u 2005. porasle po prvi put u 15 godina, što je novi znak da je deflacija u toj zemlji okončana, tržišta očekuje skorašnje podizanje kamatnih stopa u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

"Čini se da jen crpi mnogo snage od izjava Fukuija i podatka o cijenama zemljišta. Tržište špekulira da bi kamatne stope mogle porasti već u trećem tromjesečju", kazao je Ian Stannard, valutni strateg pri BNP Paribasu.

Istodobno, tečaj dolara ostao je pod pritiskom, zabilježivši najnižu razinu u zadnjih godinu dana prema euru i britanskoj funti, nakon prošlotjednog slabog podatka o broju otvorenih novih radnih mjesta u SAD-u tijekom travnja te signala iz Feda da bi mogao pauzirati s daljnjim podizanjem kamatnih stopa.

Tečaj eura tako stoji 1,2772 dolara. Britanskom funtom, pak trguje se po 1,867 dolara. Nadalje, tečaj švicarskog franka iznosi 1,2194 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙