FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marovićeva ostavka i sjednica vlade nakon konačnih rezultata

BEOGRAD, 25. svibnja (Hina) - Unatoč najavama predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da će danas, u četvrtak, podnijeti ostavku na tu funkciju, sjednica vlade SCG bit će održana tek idućega tjedna, s obzirom na to da rezultati referenduma u Crnoj Gori još nisu konačni.
BEOGRAD, 25. svibnja (Hina) - Unatoč najavama predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da će danas, u četvrtak, podnijeti ostavku na tu funkciju, sjednica vlade SCG bit će održana tek idućega tjedna, s obzirom na to da rezultati referenduma u Crnoj Gori još nisu konačni.

"S obzirom na rokove za utvrđivanje konačnih rezultata referenduma u Crnoj Gori i imajući u vidu rokove za zakazivanje i pripremu sjednice Savjeta ministara, prva iduća sjednica Savjeta ministara SCG ne može biti održana ovoga tjedna", priopćeno je iz Savjeta ministara, vlada državne zajednice.

Kako pišu "Večernje novosti" od četvrtka, još se ne zna kako će teći formalno "gašenje" državne zajednice, nakon što rezultati nedjeljnog referenduma budu konačni.

Prema jednoj verziji, Europska unija očekuje da skupštine Srbije i Crne Gore istoga dana donesu deklaracije o nezavisnosti, a prema drugoj, vlada bi na svojoj posljednjoj sjednici idućega tjedna trebao konstatirati da su se stekli uvjeti za postepeno razdruživanje državne zajednice, da je Crna Gora donijela odluku o istupanju iz nje te da donošenjem odluke o nezavisnosti u Skupštini Crne Gore prestaje funkcija predsjedniku i članovima Savjeta ministara, kao i imenovanim i postavljenim dužnosnicima.

Državne članice, piše list, bile bi pozvane da preuzmu poslove državne zajednice, a kako to nije proces koji se završava "preko noći", predvidjelo bi se da sva ministarstva državne zajednice i njene službe nastave obavljati minimum poslova "kako bi se osiguralo izvršavanje svih preuzetih obveza i međunarodnih ugovora dok se konačno ne donese sporazum o razdruživanju".

Ne zna se ni hoće li se još jednom sastati Skupština SCG, s obzirom na to da ima i onih koji tvrde da se parlament ne mora više ni sastajati, jer će donošenjem deklaracije o nezavisnosti crnogorskog parlamenta prestati legitimitet crnogorskim zastupnicima u Skupštini SCG.

"Čekamo početak dogovora vlada Srbije i Crne Gore. Tada će se, na osnovu tih dogovora znati kako će izgledati idući koraci", izjavio je "Večernjim novostima" od četvrtka potpredsjednik Skupštine SCG Milorad Drljević, inače član Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Ustavna povelja, najviši pravni akt državne zajednice, inače, samo je predvidjela mogućnost da se "odluka o istupanju iz državne zajednice donosi poslije referenduma", ali nije predvidjela i konkretne radnje koje slijede nakon toga. Predvidjela je tek da će se "sva sporna pitanja posebno regulirati između države sljedbenice i osamostaljene države".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙