FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski ministar gospodarstva zabrinut zbog stanja u proračunu

RIM, 23. svibnja 2006. (Hina/APA) - Novi talijanski ministar gospodarstva Tommaso Padoa Schioppa upozorio je na teško stanje u talijanskom državnom proračunu, naglasivši da su manjak i zaduženost u Italiji dosegnuli razinu s početka 1990-ih godina.
RIM, 23. svibnja 2006. (Hina/APA) - Novi talijanski ministar gospodarstva Tommaso Padoa Schioppa upozorio je na teško stanje u talijanskom državnom proračunu, naglasivši da su manjak i zaduženost u Italiji dosegnuli razinu s početka 1990-ih godina.

"Italija se suočava s novim izazovom. Treba prevladati fazu stagnacije i istodobno težiti sanaciji i razvoju", naglasio je Schioppa, najavivši ulaganje velikih napora kako bi se proračunski manjak spustio ispod gornjeg dopuštenog praga u eurozoni od tri posto BDP-a. U tom kontekstu ministar industrije Pierluigi Bersani nije isključio ni mogućnost rebalansa proračuna.

"Više nema prostora za bilančno-tehničke trikove", upozorio je pritom novi talijanski premijer Romano Prodi, koji je pred parlamentom predstavio svoj plan za talijansko gospodarstvo. Njegov je glavni cilj trenutno rasterećivanje poduzeća i prevladavanje najdulje faze stagnacije u proteklih nekoliko desetljeća.

Već sljedećih mjeseci Prodi namjerava smanjiti socijalne izdatke za pet postotnih bodova, što bi trebalo pomoći talijanskoj industriji da osigura dobru poziciju u međunarodnoj konkurenciji.

Troškovi tih mjera procijenjeni su na 10 milijardi eura a država ih namjerava namaknuti ponovnim uvođenje poreza na nasljedstvo za imućne građane, ukinutog za mandata prethodnog premijera Silvija Berlusconija.

Italija je zbog neriješenih strukturalnih slabosti izgubila na konkurentnosti te može u najboljem slučaju tek na mahove držati korak s uzletom globalnog gospodarstva, upozorio je Prodi.

Dodatni izvor prihoda za državnu blagajnu trebala bi po Prodijevoj računici biti borba protiv rada na crno i utaje poreza. Naime, po nekim procjenama trećina prihoda u Italiji ostvaruje se mimo državne blagajne.

Novi talijanski premijer odlučio je također stišati strasti u sukobu sa sindikatima pa namjerava okupiti za istim stolom sindikaliste i poslodavce kako bi poništio Berlusconijevu reformu čiji je cilj bilo fleksibilnije tržište rada. Prodi želi smanjiti poticaje za kratkoročno zapošljavanje i otvoriti više radnih mjesta za mlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙