FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska vlada opovrgava pisanje Timesa o plaćanju otkupnine za taoce u Iraku

RIM, 22. svibnja 2006. (Hina) - Talijanska vlada opovrgnula je u ponedjeljak pisanje britanskog lista The Times da je platila 11 milijuna dolara za oslobođenje tri Talijanke otete u Iraku.
RIM, 22. svibnja 2006. (Hina) - Talijanska vlada opovrgnula je u ponedjeljak pisanje britanskog lista The Times da je platila 11 milijuna dolara za oslobođenje tri Talijanke otete u Iraku.

"Talijanska vlada nije platila nikakvu otkupninu za oslobađanje talaca u Iraku", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Pasquale Terracciano naglasivši da su glasine o plaćanju otkupnine i do sada opovrgavane.

Britanski list je ustvrdio da su Italija, Francuska i Njemačka prihvatile plaćanje otkupnine za oslobađanje svojih sunarodnjaka zarobljenih u Iraku u ukupnom iznosu od 45 milijuna dolara, odnosno za oslobađanje 9 njihovih talaca. Times citira dokumente u posjedu službe sigurnosti u Bagadu koja je pregovarala s otmičarima. Italija, piše list, platila je 11 milijuna dolara za oslobađanje Simonea Pari i Simone Torretta u rujnu 2004. i za oslobađanje novinarke lista Manifesto Giuliane Sgrena u ožujku 2005.

Zapovjednik vrhovnog stožera talijanske vojske general Filiberto Cecchi najavio je u ponedjeljak da će još oko 800 talijanskih vojnika ostati u Nasiriji i nakon dovršenja sadašnje misije nazvane "Antički Babilon", unatoč proklamiranoj namjeri nove talijanske vlade lijevog centra premijera Romana Prodija da što prije povuče talijanske vojnike iz Iraka.

General Cecchi je u razgovoru s novinarima podsjetio na tešku situaciju u Iraku i potrebu jamčenja sigurnosti za civilno osoblje s prisutnošću vojne komponente. Naime, Italija će pojačati civilnu prisutnost za pomoć Iračanima, a civile će morati štititi vojska. General Cecchi predviđa de će biti potrebno 60 do 80 dana za evakuaciju talijanskog kontingenta koji sada broji oko 3.000 osoba i koji se bi koncem lipnja trebao smanjiti za tisuću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙