FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Na suđenju Prliću i dr. saslušana svjedokinja iz blizine Mostara

ZAGREB, 16. svibnja 2006. (Hina) - Suđenje šestorici haških optuženika u skupini Prlić i drugi nastavljeno je u utorak svjedočenjem Fate Kaplan iz okolice Mostara kojoj je vojnik HVO-a 1993. ubio 18-godišnju kćer.
ZAGREB, 16. svibnja 2006. (Hina) - Suđenje šestorici haških optuženika u skupini Prlić i drugi nastavljeno je u utorak svjedočenjem Fate Kaplan iz okolice Mostara kojoj je vojnik HVO-a 1993. ubio 18-godišnju kćer.

Prema njezinu svjedočenju, 13. srpnja 1993. vojnik HVO-a Dragan Bunojza ubio joj je kćer Sanidu za što je prije oko dvije godine na Kantonalnome sudu u Mostaru osuđen na devet godina zatvora.

Božidar Kovačić, branitelj trećeoptuženoga Slobodana Praljka tražio je da se kao dokaz obrane uvede i presuda Draganu Bunojzi s Kantonalnog suda u Mostaru iz koje je vidljivo da je u tročlanome sudskome vijeću bilo dvoje muslimana Bošnjaka i jedan Hrvat, što je i svjedokinja Kaplan potvrdila.

Odvjetnik je Fatu Kaplan pitao zna li da je jedan drugi muškarac, također prezimena Bunojza, navodno njegov rođak, osuđen za ubojstvo trojice vojnika HVO-a, što ona nije mogla potvrditi.

Odvjetnik Tomislav Jonjić koji brani petooptuženoga Valentina Ćorića pitao je svjedokinju u kakvim su odorama i s kakvim oznakama bili vojnici koji su 13. srpnja 1993. došli do njezine kuće, na što je ona odgovorila da su bili u maskirnim uniformama te da se ne sjeća jesu li imali kakve oznake.

Na pitanje jesu li vojnici imali "bijele opasače", svjedokinja Kaplan sa sigurnošću je rekla da nisu.

Nastavak suđenja predviđen za ovaj tjedna otkazan je i suđenje Prliću i ostalima nastavlja se u ponedjeljak.

Šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata iz BiH - bivši premijer i predsjednik HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, ministar policije Valentin Čorić, zapovjednici HVO-a generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, te šef uprave zatvora i logora HVO-a Berislav Pušić, optuženi su za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja HR Herceg Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993./94. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙