FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Nastavljeno svjedočenje o logorima u Herceg Bosni

ZAGREB/DEN HAAG, 3. svibnja (Hina) - Spomenka Drljević, prvasvjedokinja optužbe na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosnepred Haškim sudom (ICTY) u srijedu je nastavila iskaz o svom zatočenjuu logorima Ljubuški i Heliodrom kod Mostara godine 1993.
ZAGREB/DEN HAAG, 3. svibnja (Hina) - Spomenka Drljević, prva svjedokinja optužbe na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne pred Haškim sudom (ICTY) u srijedu je nastavila iskaz o svom zatočenju u logorima Ljubuški i Heliodrom kod Mostara godine 1993.

Drljević (52), je opisala svojih 222 dana boravka u zatočeničkim logorima HVO-a u koje je dospjela 13. svibnja 1993. kada je zarobljena kao pripadnica Armije BiH u napadu HVO-a na kompleks Vranica, gdje se nalazilo zapovjedništvo 4. Korpusa Armije BiH.

Nakon zarobljavanja 10. svibnja 1993. i tri dana provedena na ispitivanju u zgradi MUP-a u Mostaru, Drljević je prebačena u Ljubuški gdje je bio središnji zatvor HVO-a.

Svjedočenjem Spomenke Drljević o sukobu Armije BiH i HVO 1993/94. u Mostaru, u utorak je počeo dokazni postupak optužbe na suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika HR Herceg Bosne pred Haškim sudom (ICTY). Zajedno s još dvije žene 8. lipnja je prebačena u logor Heliodrom gdje je ostala do 17. prosinca, kazala je.

Odgovarajući na pitanja tužitelja kazala je kako je tijekom zatočeništva u Heliodromu smršavila 20 kilograma, zbog čege je primala infuziju i dodatnu hranu.

Tijekom protuispitivanja odvjetnika Michaela Karnavasa, branitelja provooptuženog Jadranka Prlića, svjedokinja je kazala kako u logoru uopće nije mogla jesti jer je hrana pripremana u kazanu koji je izgledao kao za pse, te da je u bolnici primila potrebnu njegu.

Potvrdila je kako u Heliodromu nije bilo seksualnog zlostavljanja dok je bila ondje, ali da su uvjeti zatočenja bili nehumani.

"Nitko me nije tukao, ni silovao ali uvjeti i duljina boravka u logoru nisu bili korektni... cijelo vrijeme pokušavam zaboraviti slike iz logora", rekla je svjedokinja odgovarajući na upit odvjetnika o tretmanu u logoru.

Karnavas je dijelom osporio i vjerodostojnost njezina iskaza o vojnim pitanjima odnosa HVO-a i Armije BiH u Mostaru, jer je svjedokinja rekla kako nije relevantan sugovornik za ta pitanja.

Svjedokinju Drljević ispitivali su i odvjetnici ostalih optuženih, pri čemu je ona korigirala dio tvrdnji iz jučerašnjeg glavnog ispitivanja.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Čorić, Berislav Pušić, Milivoj Petković i Slobodan Praljak optuženi su u 26 točaka za ratne zločin počinjene etničkim čišćenjem Bošnjaka i drugih ne-Hrvata s teritorija Herceg Bosne 1993/94. radi pripajanja Hrvatskoj.

Suđenje se nastavlja u četvrtak s novim svjedokom optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙