FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki povjesničar Robert Donia svjedok na suđenju "Prlić i drugi"

ZAGREB/DEN HAAG, 10. svibnja 2006. (Hina) - Američki povjesničar RobertDonia počeo je u srijedu, kao četvrti svjedok tužiteljstva na suđenjušestorici bivših čelnika Herceg Bosne pred Haškim sudom (ICTY), siznošenjem svojeg viđenja povijesnih okolnosti koje su dovele doraspada bivše Jugoslavije i hrvatsko-muslimanskog sukoba u Bosni iHercegovini.
ZAGREB/DEN HAAG, 10. svibnja 2006. (Hina) - Američki povjesničar Robert Donia počeo je u srijedu, kao četvrti svjedok tužiteljstva na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne pred Haškim sudom (ICTY), s iznošenjem svojeg viđenja povijesnih okolnosti koje su dovele do raspada bivše Jugoslavije i hrvatsko-muslimanskog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Donia, koji je svjedočio na nizu haških suđenja, bavio se poviješću južnih Slavena i posebice pitanjem BiH i bosanskih muslimana, o čemu je objavio nekoliko knjiga i članaka.

Šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata iz BiH - bivši premijer i predsjednik HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, ministar policije Valentin Čorić, zapovjednici HVO-a generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, te šef uprave zatvora i logora HVO-a Berislav Pušić, optuženi su za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja HR Herceg Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993./94. godine.

Donia je počeo svoje svjedočenje povijesnim prikazom odnosa u 20. stoljeću na području bivše Jugoslavije. Opisao je kako su Srbi, Hrvati i muslimani bili pomiješani na području BiH te je bilo nemoguće povući granice po nacionalnoj osnovi. Opisao je i kako su se, na simboličnoj i jezičnoj razini, počele uvoditi promjene kako bi se pojačale razlike među narodima i 'ojačao' zasebni identitet, posebno muslimanskog stanovništva.

Opisao je i stvaranje Banovine Hrvatske sporazumom Cvetković-Maček iz 1939. godine te istaknuo da su se mnogi srpski političari žalili što je previše Srba ostalo unutar granica Banovine, a mnogi hrvatski političari da je previše Hrvata ostalo izvan granica Banovine. Svjedok je kazao kako su se na Banovinu pozivali hrvatski nacionalisti kada su pravdali svoje teritorijalne pretenzije na Bosnu i Hercegovinu.

Upitan o stajalištima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o BiH, Donia je odgovorio kako je Tuđman smatrao da je Hrvatska zbog BiH teritorijalno i ekonomski u 'neprirodnoj' situaciji te da su bosanski muslimani po narodnosti zapravo Hrvati.

Donijino svjedočenje s više pitanja prekinuo je jedan od članova sudskog vijeća mađarski sudac Arpad Prandler koji je, među ostalim, otkrio kako mu je majka rođena na području Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙