FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brijuni: poštivanje prava - preduvjet koji Hrvatska mora ispuniti za EU

BRIJUNI, 16. svibnja 2006. (Hina) - "Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj državnoj razini u Hrvatskoj", tema je današnjeg seminara koji je u organizaciji Odbora regija EU-a u suradnji s Istarskom županijom jutros svečano otvoren na Brijunima.
BRIJUNI, 16. svibnja 2006. (Hina) - "Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj državnoj razini u Hrvatskoj", tema je današnjeg seminara koji je u organizaciji Odbora regija EU-a u suradnji s Istarskom županijom jutros svečano otvoren na Brijunima.

Ustvrdivši kako je promicanje i poštivanje manjinskih prava jedan od političkih preduvjeta koje Hrvatska mora ispuniti u pristupu EU, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako Hrvatska ima respektabilan zakonski okvir za zaštitu tih prava. Naglasila je kako je za manjine iz državnog proračuna ove godine izdvojeno četiri milijuna eura, čak 30 posto više nego lani.

"Ova je Vlada odlučna u provedbi zakonodavstva o pravima manjina i to je dio njezine vanjske politike u jugoistočnoj Europi", naglasila je ministrica Grabar-Kitarović. Dodala je da je Hrvatska potpisala sa Srbijom i Crnom Gorom te BiH sporazum o međusobnoj zaštiti manjina koji je i potvrđen.

"Poštivanje manjinskih prava jedan je od pokazatelja zrelosti demokratske države jer manjine državi nisu problem, nego bogatstvo", zaključila je ministrica Grabar-Kitarović.

Predsjednik RELEX komisije Odbora regija Europske unije Roger Kaliff napomenuo je kako je za države kandidatkinje posebno važno ostvarivati prava nacionalnih manjina na lokalnoj i područnoj razini, poglavito jer se 75 posto europskog prava ostvaruje upravo na toj razini. Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska i dalje napredovati u približavanju EU, jačajući lokalnu razinu upravo glede politike zaštite nacionalnih manjina.

Član izaslanstva Europske komisije Alfonso Peeters pohvalio je Ustavni zakon o pravima manjina, smatrajući kako je to primjer svim europskim državama. On je svjestan kako se takav zakon ne može provesti preko noći te da su, smatra Peeters, potrebni dodatni zakoni. Kako je rekao, upitnim drži nezaposlenost pripadnika nacionalne manjine u policiji i sudbenoj vlasti, a položaj nacionalnih manjina bio bi bolji, nastavio je, kad bi im se omogućili lokalni i regionalni savjetnici. Izrazio je nezadovoljstvo niskim postotkom sudjelovanja na prošlim parlamentarnim izborima kojima se odazvalo samo sedam posto predstavnika nacionalnih manjina.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska i manjinska prava Furio Radin kazao je kako manjine u Hrvatskoj uspješno podupiru Vladu jer se pozitivno odnosi prema manjinama i njihovim pravima. Izrazio je nadu kako će se u idućih 18 mjeseci, do novih izbora, bolje motiviraju birači nacionalnih manjina da iziđu na izbore za što je, kako kaže, bitan jasan popis birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙